Μάρω Κ. Παπαθανασίου

ΟΜ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑ

Η Μάρω Παπαθανασίου είναι Ομότιμος Καθηγήτρια του Τμήματος Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με γνωστικό αντικείμενο την «Ιστορία των θετικών επιστημών» και Γενική Γραμματέας του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προτού εκλεγεί ως μέλος του ΔΕΠ του ΕΚΠΑ, εργάσθηκε επί δεκαετία (1971-1982) ως αστρονόμος στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Άρχισε τις σπουδές της ως φοιτήτρια του Τμήματος Χημείας της Φυσικομαθηματικής Σχολής του (ΕΚΠΑ). Αργότερα μετεγγράφη στο Τμήμα Μαθηματικών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο της με τον βαθμό «Λίαν καλώς» (1971).

Το 1978 έγινε αριστοβάθμιος διδάκτωρ της ιδίας Σχολής (1978), με θέμα διατριβής «Κοσμολογικαί και κοσμογονικαί αντιλήψεις εις την Ελλάδα κατά την Β’ χιλιετηρίδα π.Χ.».

Αμέσως μετά εφοίτησε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, απ’ όπου απεφοίτησε με τον βαθμό «Άριστα» (1984) και το 1992 έγινε αριστοβάθμιος διδάκτωρ Βυζαντινολογίας του Institut für klassische Philologie und Neograezistik του Humboldt Universitaet zu Berlin, με θέμα διατριβής «Stephanos von Alexandreia und sein alchemistisches Werk» (= Στέφανος ο Αλεξανδρεύς και το αλχημικό έργο του).

Οι έρευνες και οι δημοσιεύσεις της αφορούν στην αρχαία ελληνική φυσική φιλοσοφία, επιστήμη και τεχνολογία. Ειδικεύεται στην αρχαία αστρονομία και αστρολογία, την αρχαία μεταλλοτεχνία και πρώιμη χημεία, και την αρχαιοαστρονομία (δηλ. την μελέτη του προσανατολισμού μνημείων και ιερών, και την μελέτη αστρονομικών στοιχείων σε κείμενα, έργα τέχνης και μνημεία).

Συνεχίζοντας το έργο του δασκάλου της, αστρονόμου Κωνσταντίνου Χασάπη (1914-1972), ασχολείται με τα Ορφικά κείμενα από αστρονομικής απόψεως.

Έχει δώσει διαλέξεις ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα (Humboldt, Λομονόσωφ, Στοκχόλμης, Οὐψάλας, Aarhus, Βενετίας, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, Σορβόννη, Centre Léon Robin, Dumbarton Oaks, κ.ά.).

Είναι κριτής και βιβλιοκριτικός ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών. Αρθρογραφεί, δίνει διαλέξεις επί θεμάτων της ιστορίας των θετικών επιστημών και μεταφράζει ξενόγλωσσα επιστημονικά έργα.

Related Posts