ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-2024

Στις 24 Οκτωβρίου 2023 έγινε η τελετή έναρξης των μαθημάτων του ΔΛΠΑΠ στο ΕΠΑΛ της Αγ. Παρασκευής. Τον αγιασμό ετέλεσε ο πατήρ Σταύρος του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία. Παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό στους φοιτητές ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Ι. Μυλωνάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ι. Αργυρός, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και π. Σύμβουλος του ΟΗΕ κ. Π. Καραφωτιάς και η Πρόεδρος των φοιτητών κ. Φ. Δημουλή. Παρευρέθησαν ακόμα ο π. υπηρεσιακός Υπουργός Δικαιοσύνης και Επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Χ. Γεραρής, καθώς και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Α. Γάκη. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Κοσμήτορος κ. Στέλλας Πριόβολου.

Ακολουθούν οι ομιλίες της κ. Προέδρου των φοιτητών και της κ. Κοσμήτορος.

 

Ομιλία της Προέδρου των Φοιτητών

Ως εκπρόσωπος των φοιτητών, χαιρετίζουμε τη φετινή ακαδημαϊκή μας χρονιά με πολλές ευχαριστίες στους θεσμικούς παράγοντες που το στηρίζουν. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον απερχόμενο Δήμαρχό μας κ. Β. Ζορμπά για την αγαστή συνεργασία που μας εξασφάλιζε κυρίως μέσω του Αντιδημάρχου κ. Ι. Αργυρού και καλωσορίζουμε και συγχαίρουμε τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχό μας κ. Ι. Μυλωνάκη, θεωρώντας βεβαία την στήριξή του για τη συνέχιση και αναβάθμιση του έργου μας. Ευχαριστούμε ακόμα τον Πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ κ. Παπασπύρο για τη συμβολή του, τον Διευθυντή του ΕΠΑΛ κ. Μπαλάσκα για τη φιλοξενία του, φυσικά την Κοσμήτορά μας κ. Σ. Πριόβολου, που δυσκολευόμαστε να βρούμε λόγια για να περιγράψουμε την άριστη συνεργασία μας και ακόμα την εταιρεία ‘’Grey & Orange’’ που επιμελείται την ιστοσελίδα μας, όπως και το σώμα των φοιτητών μας που χρόνια τώρα με συνεχή παρουσία και επαγρύπνηση κρατά ζωντανό αυτό τον ωραίο θεσμό της πόλης μας.

Άφησα εντελώς ξεχωριστά τον σημαντικότερο ίσως πυλώνα του Πανεπιστημίου μας, τους καθηγητές μας, τους εκλεκτούς επιστήμονες ομιλητές που μας τιμούν και που η προθυμία τους για ανιδιοτελή προσφορά είναι πάντα συγκινητική.

Θα πρέπει πάντως να πούμε ότι ξεκινάμε φέτος με μια πρόσφατη απώλεια μέλους μας, που μας σόκαρε. Χάσαμε την αείμνηστη πλέον Έλενα Ζωγράφου-Λιβάνη, ιδρύτρια της χορωδίας μας, μια σύγχρονη, προσεγμένη και δυναμική κυρία με πολλή αγάπη για το έργο της. Κατά τα άλλα, όπως και κάθε χρόνο, τα προγράμματά μας είναι πολύ φιλόδοξα με θέματα ποικίλα, ενδιαφέροντα και σύγχρονα, και πιστεύουμε ότι θα ικανοποιήσουν όπως συμβαίνει χρόνια τώρα το ακροατήριό μας που αδημονούσε να ξεκινήσουμε.

Θα επισημάνουμε δύο κυρίως θέματα που θεωρούμε σημαντικά και ελπίζουμε αυτή τη χρονιά να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα:

  1. Το ένα είναι το νομικό θέμα της επικαιροποίησης του Καταστατικού που περνάει μέσα από τη συγκρότηση καθηγητικού σώματος. Είναι ήδη δρομολογημένο, χαιρόμαστε πολύ γι αυτό, και ελπίζουμε σε συνέχιση και ολοκλήρωση. Και
  2. Το δεύτερο θέμα είναι, η ηλεκτρονική καταγραφή των διαλέξεων με στόχο την αυριανή δημιουργία ενός You Tube του Πανεπιστημίου μας. Προσθέτω ακόμα εδώ ότι είναι αρκετοί οι φίλοι που βρίσκουν εξαιρετικά τα προγράμματά μας, αλλά επειδή αδυνατούν να έρθουν ζητούν on line σύνδεση σ αυτά.

Σας ευχαριστούμε

Η Πρόεδρος των Φοιτητών

Φρίντα Δημουλή

π. Πολιτική Αναλύτρια

 

 

Ομιλία της κ. Κοσμήτορος

Η έμπνευση εκλεκτών καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών του αείμνηστου Κ.Μητσάκη και του Ν.Πετρόχειλου και το όνειρο  του αείμνηστου δημάρχου  Σταύρου Κώτση  για τη δημιουργία του ΔΛΠΑΠ έγιναν πραγματικότητα χάρη και στους άξιους διαδόχους του στο δημαρχιακό θώκο, τον κ. Αντώνη Σιδέρη, τον κ. Βασίλη Γιαννακόπουλο, τον κ. Γιάννη Σταθόπουλο και τον επανειλημμένα  δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά, ανθρώπων που με το εμψυχωτικό προσκλητήριό τους ένωσαν τις πνευματικές δυνάμεις του τόπου, στη λειτουργία του πολιτιστικού αυτού φορέα με την ανιδιοτελή προσφορά εμπνευσμένων δασκάλων. Με τον δήμαρχο κ.Β.Ζορμπά και ιδιαίτερα με τον αντιδήμαρχο κ.Ι.Αργυρό, ως υπεύθυνο για τα θέματα του Πανεπιστημίου μας, είχα την ευτυχία να συνεργαστούμε άριστα προς όφελος του ΔΛΠΑΠ. Πιστεύω ότι θα έχουμε την ίδια συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο κ. Γ.Μυλωνάκη και τους συμβούλους του , και τους εύχομαι, με τη σημερινή ευκαιρία, κάθε επιτυχία στο έργο τους.

Εκλεκτές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, θα προσφέρουν και φέτος αξιόλογες διαλέξεις αφιλοκερδώς, σε ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε με περίσσια επιμέλεια από την πρόεδρο των φοιτητών κ.Φ.Δημουλή με τη συνεργασία μου. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Οι Δημοτικές αρχές ήταν πάντα κοντά μας, τόσο στις εκδηλώσεις όσο και στις επιδιώξεις μας, και ήδη, με τη συνεργασία του κ.Αργυρού και νομικού συμβούλου του Δήμου, μπήκαμε σε καλό δρόμο για τον  κοινό μας στόχο να επιτύχουμε, δηλαδή, μια σωστά θεσμοθετημένη οργάνωση, μια επικαιροποίηση του καταστατικού του ΔΛΠΑΠ.

Αλησμόνητο, βέβαια, και άξιο τιμής παραμένει το έργο του κοσμήτορα Ν.Πετρόχειλου, το οποίο έχω την τιμή να συνεχίζω, προσπαθώντας με όσες δυνάμεις διαθέτω να επιτυγχάνουμε τους υψηλούς μας στόχους. Η επιτυχία του ΔΛΠΑΠ όμως, δεν εξαρτάται από ένα μόνο πρόσωπο, από τον Κοσμήτορα, αλλά είναι αποτέλεσμα εξαιρετικής συνεργασίας  με τους φοιτητές. Πρωταγωνιστικό, αναμφισβήτητα, ρόλο στο έργο του Πανεπιστημίου παίζουν οι φοιτητές μας με την συνεχή παρακολούθηση των μαθημάτων και τη συμμετοχή τους  σε δραστηριότητες, που είναι πράγματι εντυπωσιακές. Εξάλλου, και όλοι όσοι δίδαξαν στο ΔΛΠΑΠ εξεπλάγησαν από το υψηλό επίπεδο και  την αγάπη των φοιτητών για γνώση.

Χάριτες οφείλουμε στην Πρόεδρο των φοιτητών την κ.Φρίντα Δημουλή για την εργατικότητα, την έμπνευση και το πνεύμα οργάνωσης και συνεργασίας, καθώς και στις Υπεύθυνες των δύο ομάδων, που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο, στην κ. Έφη Γιαννακοπούλου, της ομάδας της χορωδίας, και στην κ.Βασιλική Λάμπρου, της αντίστοιχης του θεάτρου . Δεν λησμονούμε, βέβαια, την Έλενα Ζωγράφου – Λιβάνη, που υπήρξε η εμπνεύστρια της δημιουργίας της χορωδίας του Πανεπιστημίου μας, και δεν είναι πια, δυστυχώς, ανάμεσά μας. Οι δύο αυτές ομάδες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους πολιτιστικούς στόχους, την πρόοδο και την προβολή του Πανεπιστημίου, και φυσικά θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις φοιτήτριες που συμμετέχουν σε αυτές με οίστρο, και μας έχουν κάνει υπερήφανους με τις ωραίες εκδηλώσεις τους.

Ας ευχηθούμε σήμερα που ανοίγει άλλος ένας κύκλος μαθημάτων, να είμαστε όλοι  υγιείς και  δυνατοί  για να συνεχίσουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό το όμορφο έργο μας με στόχο πάντα να κρατάμε ψηλά το ΔΛΠΑΠ και πρότυπο για όλα τα Δημοτικά Λαϊκά Πανεπιστήμια της χώρας μας.

Η Κοσμήτωρ

Στέλλα Πριόβολου

Ομ. καθηγήτρια Φιλοσοφικής,

πρόεδρος Σώματος Ομ. Καθηγητών ΕΚΠΑ,

Κοσμήτωρ Δ.Λ.Π.Α.Π.

 

Related Posts