Στις 6 Νοεμ. 2024 μέλη του Πανεπιστημίου μας πραγματοποίησαν επίσκεψη στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς. Απήλαυσαν ένα μάθημα ιστορίας με ιδιαίτερη συγκίνηση και αισθήματα περηφάνιας γι αυτό το επίλεκτο σώμα του στρατού μας με την κοινή ονομασία ‘’Εύζωνοι’’. Μας υποδέχτηκε πολύ θερμά και με πλατύ χαμόγελο ο Υπολοχαγός (ΠΖ) Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, ο οποίος μας μίλησε για την ιστορία, την αποστολή, τις στολές με τον ισχυρό συμβολισμό, τα κριτήρια επιλογής των Ευζώνων, την εκπαίδευσή τους, καθώς και τα παρακείμενα εργαστήρια κατασκευής των στολών, τα οποία δεν ήταν επισκέψιμα. Οι στολές είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητες και η κατασκευή τους απαιτεί πολύ χρόνο, μεγάλο κόστος και δεξιοτέχνες τεχνίτες, μας είπε. Είναι ταυτισμένες με τον αγώνα της ανεξαρτησίας μας του 1821, καθώς τις φορούσαν οπλαρχηγοί και αγωνιστές στις μάχες κατά των Οθωμανών. Μας αποσυμβόλισε αρκετά στοιχεία και μας έδειξε όλα τα τμήματα μιας ευζωνικής στολής, καθώς τα ανέσυρε από ένα μπαούλο ο νεαρός αξιωματικός.
Η συγκίνησή μας ήταν μεγάλη. Βλέπαμε μια άλλη νεολαία της πατρίδας μας με αξίες και ιδανικά. Κοιτώντας έξω από τα παράθυρα της αίθουσας βλέπαμε πολλούς φαντάρους να εκπαιδεύονται από παλαιότερους για την άψογη προετοιμασία τους που απαιτεί το ιερό καθήκον μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Το ταφικό αυτό μνημείο για τους αφανείς πεσόντες στους πολεμικούς αγώνες του έθνους μας, έρχεται δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά την Ακρόπολη, μας είπε ο νεαρός υπολοχαγός.
Για τα ελληνόπουλα που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία στην Προεδρική Φρουρά, αλλά και για τους αξιωματικούς που βρίσκονται εκεί με μετάθεση, είναι μεγάλη τιμή. Πρόσφατα συγκίνησε όλο το πανελλήνιο το δάκρυ του εύζωνα Γιώργου Τσιούλο από την Αργολίδα στην τελευταία του υπηρεσία, νιώθοντας δέος γι αυτή τη μοναδική εμπειρία της ζωής του που τελείωνε.
Πήραμε τις αναμνηστικές φωτογραφίες μας και αποχωρήσαμε από το στρατόπεδο με καμάρι και αισθήματα εθνικής ανάτασης. Κάποια μέλη μας ακολούθησαν τρεις ευζώνους που πήγαν να αντικαταστήσουν τους συναδέλφους τους μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, σε μια εντυπωσιακή αλλαγή φρουράς που γίνεται ανά ώρα.
Ένα πολύ αξιόλογο μέλος μας, η κ. Ελένη Κονοφάου-Βαλυράκη, πρώην στέλεχος των ΕΛΤΑ, που συμμετείχε στην επίσκεψή μας, μάς προώθησε την ανάρτηση για την Προεδρική Φρουρά του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου, που είχε ανεβεί την προηγουμένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνοδευόταν από σχετικά γραμματόσημα. Την μεταφέρουμε αυτούσια, επαινώντας το σημαντικό έργο αυτού του μουσείου, που καταγράφει, διατηρεί και προβάλλει την φιλοτελική και ταχυδρομική ιστορία της χώρας μας, και που κάθε Έλληνας πρέπει να το επισκεφτεί.
«Η Προεδρική Φρουρά της Ελλάδας, γνωστή ως «Εύζωνοι», αποτελεί ένα από τα σύμβολα της νεότερης εθνικής μας κληρονομιάς και ιστορίας. Ο Ηρόδοτος αναφέρει για πρώτη φορά ευζώνους, με την έννοια του ελαφρά εξοπλισμένου. Οι εύζωνοι, με τη χαρακτηριστική παραδοσιακή στολή, αποτελούν τους φύλακες του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και την τιμητική φρουρά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στρατιωτικό σώμα με φουστανέλα ως στρατιωτική στολή καθιερώνεται επί Όθωνα, ενώ ως Προεδρική Φρουρά καθιερώνεται στις 12.12.1868, με την αρχική ονομασία «Άγημα» ως κατ’ ουσίαν βασιλική φρουρά. Από τους Βαλκανικούς Πολέμους έως και τον Β΄ΠΠ οι Εύζωνοι αποτελούν τις επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες του Ελληνικού Στρατού. Η στολή των ευζώνων έχει εμπλουτιστεί με τα χρόνια και με τις στολές της Μακεδονίας, του Πόντου και της Κρήτης. Η Προεδρική Φρουρά είναι μια ζωντανή γέφυρα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, τιμώντας τις αξίες και τους αγώνες της Ελλάδας. Γραμματόσημα από την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων “150 χρόνια Προεδρική Φρουρά” Σχεδίαση: Κώστας Ι. Σπυριούνης, Προσαρμογή: Θεανώ Βενιέρη»
Φ. Δ.