ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΒΑΝΙΤΣΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (1η Μαρ. 2024)

Την 1η Μαρτίου 2024, το Πανεπιστήμιό μας πραγματοποίησε εκδρομή στο μυθικό βουνό του Ελικώνα της Βοιωτίας. Η ημέρα εκείνη κάθε άλλο παρά ανοιξιάτικη ήταν, αφού έβρεχε συνεχώς και το πούσι, η καταχνιά εμπόδιζε την καθαρή ορατότητα του πανέμορφου τοπίου.

Είχε πάντως τη δική της ομορφιά η χειμωνιάτικη αυτή εκδρομή. Πρώτα επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας του 11ου αιώνα, που βρίσκεται στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα.

Είδαμε τις δύο εκκλησίες, το Καθολικό και τον ναό της Παναγίας με τα υπέροχα ψηφιδωτά, καθώς και την Κρύπτη, τον ναό της Αγίας Βαρβάρας, όπου προσκυνήσαμε τον τάφο του Αγίου που βρίσκεται εκεί. Συνεχίσαμε για το χωριό Αρβανίτσα σε ένα πλάτωμα του Ελικώνα σε υψόμετρο 1050 μ.

Είναι ένα μέρος πνιγμένο στο έλατο, αλλά και διαμορφωμένο με πολλά παγκάκια για πικ-νικ, διακοσμημένο με ξυλόγλυπτα, ιδανικό για απόδραση στη φύση. Υπάρχει και ομώνυμη ταβέρνα ‘’Αρβανίτσα’’ με ανάλογη διακόσμηση και πολύ καλό φαγητό.

Εκεί αράξαμε για αρκετές ώρες και απολαύσαμε χαλαρά τη μεγάλη παρέα μας, τρώγοντας, συζητώντας και απολαμβάνοντας το τοπίο στην ομίχλη μέσα από τις τζαμαρίες. Το βουνό των Μουσών, όπως λέγεται ο Ελικώνας, αφού κατά τη μυθολογία μας ήταν ο τόπος κατοικίας των Εννέα Μουσών, μας μάγεψε.

Πολλές κάναμε τη σκέψη να το ξαναεπισκεφτούμε, για να το ζήσουμε περισσότερο με ήλιο ή και σε συνδυασμό με χιόνια. Το σημαντικότερο όλων ήταν ότι η καλή διάθεση των μελών μας δεν πτοήθηκε καθόλου από τον βροχερό καιρό και όλοι συμφωνήσαμε ότι ήταν μια αλλιώτικη υπέροχη εκδρομή.

Φ.Δ.

 

 

 

Related Posts