ΛΕΤΑ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΠΟΙΗΤΡΙΑ-ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Η Λέτα Κουτσοχέρα γεννήθηκε στη Ζήρια  Αιγιαλείας στην Αχαΐα..

Σπούδασε αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, όπου παρακολούθησε και γλυπτική, επίσης στην Αθήνα σχέδιo, σκηνογραφία και ζωγραφική με καθηγητές τον Γιώργο και την Ελένη Βακαλό, τον Π. Τέτση κ. α. Ακόμη σπούδασε στην Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. όπου έλαβε πτυχίο Παιδαγωγικών Σπουδών.

Έχει κάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής ,στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εικονογραφήσεις και εξώφυλλα βιβλίων και έχει σκηνογραφήσει θεατρικά έργα.

Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1979 με την έκδοση του βιβλίου «Στον άγνωστο συνοδοιπόρο». Έχει γράψει ποίηση, δοκίμιο και θέατρο και έχει ασχοληθεί με την κριτική του Λόγου της Τέχνης και του θεάτρου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 25 βιβλία της. Η ποίησή της έχει μεταφραστεί σε 13 γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Γερμανικά, Ουγγρικά, Πολωνικά, Ρωσικά, Τσέχικα, Αλβανικά, Βουλγαρικά και Αραβικά), έχει μελοποιηθεί από σημαντικούς συνθέτες, ενώ έχει παρουσιαστεί σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στο «Πανεπιστήμιο της Πάτρας», στην  «Εστία Νέας Σμύρνης»,  στον «Παρνασσό» στο  «Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα»,  στο «Bluffton College», στην «Εταιρία Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών Αλβανίας» στα Τίρανα, στο «Διεθνές Ποιητικό Φεστιβάλ της Πολωνίας», στo «Παγκόσμιο Συμπόσιο  Ποίησης»  στην Ουάσινγκτον, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πολυτεχνείον» στο Αίγιο, στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων και του Αργυροκάστρου, στην «Διεθνή Λογοτεχνική Συνάντηση του Πλέβεν» στην Βουλγαρία,  αλλά και  αλλού. Επίσης έχει φιλοξενηθεί στα μέσα ενημέρωσης (τηλεόραση – ραδιόφωνο), σε ανθολογίες, σε συλλογικές εκδόσεις, σε επιθεωρήσεις τέχνης, σε εφημερίδες και περιοδικά.

Έχει βραβευθεί από την «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» (Πανελλήνιος Διαγωνισμός Υπουργείου Πολιτισμού), από την Unesco (International Literary Competition – Παγκόσμιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός), από την «Νational Library of Ρoetry» Maryland, (“Editor’s Choice Award” – Βραβείο Εκδοτών), από τον «Παρνασσό» ( Βραβείο της χρονιάς – Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης), από την Aκαδημία της Pώμης «Academia Internazionale de Propaganda Culturale» (A΄ βραβείο ανέκδοτης ποίησης), από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης της «International Writers and Artists Association», (Oυάσινγκτον),  από το Φεστιβάλ Ποίησης της Θεσσαλονίκης, (A΄ βραβείο ποίησης), αλλά και από άλλους πνευματικούς φορείς.

Δίδαξε ως καθηγήτρια  στο «Σιβιτανίδειο Ίδρυμα»  και  στη «Σχολή Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών» των Τ.Ε.Ι. της Αθήνας.    Eίναι μέλος της «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών», της «International Writers and Artists Association», του «Oργανισμού για τη Διάδοση της Eλληνικής Γλώσσας», του «Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος»… Πρόεδρος του «Ιδρύματος Γιάννη και Λένας Στρέφη Κουτσοχέρα».

 

Related Posts