ΚΥΠΡΟΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ; (21 Μαϊ. 2024)

Στις 21 Μαϊ. 2024, ανήμερα του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου μας περιλαμβανόταν αφιέρωμα για την Κύπρο μας. «50 χρόνια κατοχής. Και τώρα τι;» ήταν ο τίτλος του θέματος με κύριο ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ανδρέα Βοσκό. Η Κοσμήτορας κ. Σ. Πριόβολου, Ομ. Καθηγήτρια Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, προλόγισε τον κ. Βοσκό, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος κ. Γ. Μυλωνάκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Κ. Γουργούλης.

Ο κ. Βοσκός συγκίνησε με την εισήγησή του το πολυπληθές ακροατήριο, την οποία αφιέρωσε στους Ελλαδίτες ήρωες της ΕΛ.ΔΥ.Κ. που το κατάμαυρο καλοκαίρι του 1974 τα έβαλε με πολλαπλά υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις, αποδεκατίστηκε, μα κράτησε τη Λευκωσία, όπως μας είπε. Την αφιέρωσε ακόμα στους Ελλαδίτες αξιωματικούς της Κυπριακής Εθνοφρουράς, που έπεσαν μαχόμενοι στην πρώτη γραμμή τις πρώτες μέρες του άνισου πολέμου, τους οποίους ανέφερε και ονομαστικά.

Η εισήγηση διανθίστηκε με πολύ πλούσιο οπτικό υλικό, καθώς και με δύο παλιά φιλμάκια του ΡΙΚ, μεγάλης ιστορικής σημασίας, που μας παραχώρησε η Κυπριακή Πρεσβεία, αλλά και η Πρόεδρος των φοιτητών από το αρχείο της. Τα φιλμάκια αυτά έχουν γίνει με συμμετοχή του παλιού έγκριτου Ελληνοκύπριου δημοσιογράφου κ. Κώστα Σερέζη, ο οποίος αναδεικνύει στο ένα μια πολύ συγκινητική ιστορία δύο μικρών παιδιών που επέζησαν από δολοφονική επίθεση Τούρκων στην εφταμελή οικογένειά τους.

Τον δικό της ξεχωριστό ρόλο στην όλη εκδήλωση είχε η πολύ καλή Χορωδία του Πανεπιστημίου μας, η οποία με την εξαιρετική μαέστρο κ. Χρυσάνθη Δενδρή μας πρόσφερε συγκίνηση και απόλαυση μαζί ερμηνεύοντας επιλεγμένα υπέροχα τραγούδια για τη μαύρη επέτειο.

Φ. Δ.

 

 

 

 

agones-eleftherias

 

ΑΤΤΙΛΑΣ 2- ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ

 

ΚΥΠΡΟΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Related Posts