Ελένη Κονδύλη

Αραβολόγος, Διδάκτωρ- Ερευνητής ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Βέλγιο, όπου σπούδασε ρωμανική φιλολογία και κατόπιν ανατολική φιλολογία και ιστορία.

Ειδικεύτηκε στην αραβική φιλολογία και λογοτεχνία του μεσαίωνα.  Εργάστηκε στο Κέντρο Αραβικής Φιλοσοφίας, στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών, στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημονικής Έρευνας του Βελγίου, καθώς και στο περιοδικό Ανατολικών Φιλολογιών Le Muséon.

Είναι μέλος του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει μαθήματα της ειδικότητάς της γύρω από τον αραβικό κόσμο και τις πολιτιστικές σχέσεις του με το Βυζάντιο και τη Δύση.

Διδάσκει επίσης τη Θρησκεία του Ισλάμ στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο του Κογκό, και Ιστορία Τέχνης μη δυτικών πολιτισμών στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Μεταξύ των έργων της στα ελληνικά: Άδωνης: Οι Αναλογίες και οι Αρχές, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003, Αραβικός Πολιτισμός, εκδόσεις Πεδίο, Αθήνα 2016, Εισαγωγή στη Λογοτεχνία των Αράβων, εκδόσεις Πεδίο, Αθήνα 2017.

Βραβεύτηκε δύο φορές από την Ακαδημία του Βελγίου για το έργο της (1993 και 2007), ενώ επίσης τιμήθηκε με το μετάλλιο Ανώτατης Παιδείας του Υπουργείου Ανωτάτης Παιδείας της Αιγύπτου. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Σπουδών Μέσης Ανατολής, όπως και του Συλλόγου Φίλων της Παλαιάς Μουσικής.

Ασχολείται και δημοσιεύει επίσης στο χώρο της λογοτεχνίας (δημοσιεύσεις σε περιοδικά καθώς και δύο ποιητικές συλλογές, Λάθος Τρένο, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2006, Ειδήσεων και Θηρίων, εκδόσεις Ενδυμίων, Αθήνα 2009.

Related Posts