Νότης Μαριάς

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Ο Επαμειώνδας (Νότης) Μαριάς είναι Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, ενώ διετέλεσε Ευρωβουλευτής το διάστημα 2014-2019 και Βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης το διάστημα 2012-2014.

Γεννήθηκε το 1957 στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος Master του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics), διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών και Fellow του Κέντρου Διεθνών Υποθέσεων «Weatherhead» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ο Νότης Μαριάς έχει γράψει εκατοντάδες άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και sites στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, καταλανικά, ρωσικά, τουρκικά, βουλγαρικά, σερβικά και ουκρανικά. Επίσης έχει δημοσιεύσει και δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και εσθονικά  ενώ έχει εκδώσει και τα παρακάτω βιβλία:

1.Ο Πολιτικός και Ιδεολογικός ρόλος του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Αθήνα 1992.

2.European Citizenship, Maastarich 1993.

3.The European Ombudsman, Maastaricht, 1993.

4.Για μια Ευρώπη των Πολιτών και της Αλληλεγγύης, Αθήνα, 1997.

5.Η Διακυβερνητική Διάσκεψη και η Συνθήκη του Άμστερνταμ, Αθήνα 1999.

6.Ευρωπαική Ολοκλήρωση και Ελληνοτουρκική προσέγγιση, Αθήνα 2005.

7.Το Μνημόνιο της χρεοκοπίας και ο Άλλος Δρόμος, Αθήνα 2011.

Σύμφωνα με την γνωστή μηχανή αναζήτησης World Cat τα βιβλία του Νότη Μαριά καθώς και τα άρθρα του σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους φιλοξενούνται στις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες, όπως είναι η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, η βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ, η Βρετανική βιβλιοθήκη καθώς και σε πάνω από 200 άλλες βιβλιοθήκες χωρών του εξωτερικού και  ειδικότερα σε βιβλιοθήκες που βρίσκονται στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, στη Γαλλία, στην Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ελβετία,  στο Βέλγιο, στις Κάτω Χώρες, στη Δανία, στην Σουηδία, στην Φινλανδία, στην Νορβηγία, στην Εσθονία, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στην Σλοβενία, στην Βουλγαρία, στην Τουρκία, στη Νότιο Αφρική, στην Μαλαισία, στην Ιαπωνία και στην Αυστραλία. Και βέβαια στις κυριότερες βιβλιοθήκες στην Πατρίδα μας.

Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ο Νότης Μαριάς διετέλεσε διαδοχικά επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Επίκουρος Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης του Μάαστριχτ, πρόσεδρος Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Κατάρτισης στο Τορίνο.

Σύμφωνα με το αξιόπιστο σύστημα «ΜEP Ranking», το οποίο καταγράφει τη δραστηριότητα των μελών της Ευρωβουλής και αξιολογεί την παρουσία τους από πλευράς ομιλιών – παρεμβάσεων στην Ολομέλεια, τροπολογιών, ερωτήσεων κλπ., ο Νότης Μαριάς αναδείχθηκε πρώτος  μεταξύ των 751 Ευρωβουλευτών με 2453 ομιλίες –παρεμβάσεις κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία 2014-2019 της Ευρωβουλής.

Related Posts