200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Στις 16 Δεκ. 2021 οι σπουδαστές του Πανεπιστημίου μας έκλεισαν τον Α΄ Κύκλο μαθημάτων του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους με ένα αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό τους χρέος απέναντι στους ηρωϊκούς προγόνους μας κατά το κλείσιμο της ιστορικής μας επετείου των 200 χρόνων.

Ο Δρ. Γεώργος Φίλης PhD Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής, μάγεψε το ακροατήριο επί δίωρο με τον γλαφυρό επιστημονικό του λόγο και το πλούσιο προβαλλόμενο υλικό. Δεν ήταν ένα μάθημα ιστορίας με την κλασική έννοια των πολεμικών επιχειρήσεων. Ήταν μια γεωστρατηγική ανάλυση του πλέγματος των διεθνών σχέσεων από πολύ παλαιότερα, πώς αυτές εξελισσόντουσαν και πώς επηρέασαν την πορεία του ένδοξου αγώνα μας.

Από την επαναστατική προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη ‘’Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος’’, που σηματοδότησε την έναρξη της Επανάστασης (1821), μέχρι τις Συνθήκες και τα Πρωτόκολλα Ανεξαρτησίας του Λονδίνου (1827-1830) κατακτήσαμε την πολυπόθητη ελευθερία μας κυρίως με τις θυσίες και τα επιτεύγματα των προγόνων μας, αλλά και με την συνεργασία συμμάχων χωρών στον βαθμό που τα συμφέροντά μας συνέπιπταν.

Ήταν ένα μάθημα που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας ως μάθημα εθνικής υπερηφάνειας και συνείδησης.

Φ.Δ.

Related Posts