Με τη σκέψη σήμερα στο Δημοτικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αγίας Παρασκευής

Αμαρυσία 20 Απριλίου 2022 12:00:38

Γράφει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ η Στέλλα Πριόβολου, Ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ και κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.

 

Τον δρόμο μου προς το Δημοτικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αγίας Παρασκευής (ΔΛΠΑΠ) άνοιξε ο εκλεκτός και αγαπητός συνάδελφος και φίλος Νίκος Πετρόχειλος, που επί χρόνια πρόσφερε ανιδιοτελώς, ως κοσμήτορας, τις πολύτιμες υπηρεσίες του στο Πανεπιστήμιο αυτό, καθιερώνοντάς το ως θεσμό αξιόλογο.

Δεν είμαι δημότης Αγίας Παρασκευής, συνδέθηκα όμως με τον Δήμο μέσω του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου όπου δίδαξα επί ένα διάστημα επί κοσμητείας Ν. Πετρόχειλου. Αγάπησα τον κόσμο του, τον ζήλο των πολιτών για μάθηση με σκέψη κριτική και πνεύμα ανοικτό. Θαύμασα το ενδιαφέρον και την αγάπη, που εκφράζουν για τη στήριξη του ΔΛΠΑΠ ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, ο αντιδήμαρχος Ιωάννης Αργυρός, ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ Σπύρος Παπασπύρος και η πρόεδρος της επιτροπής φοιτητών Φρίντα Δημουλή.

Το ΔΛΠΑΠ ιδρύθηκε το 1999. Ο Ν. Πετρόχειλος με τον επίσης συνάδελφό μας, αλησμόνητο καθηγητή Κάρολο Μητσάκη, ήταν οι πρωτεργάτες του. Όπως ο Ν. Πετρόχειλος αναφέρει σε ένα σύντομο ιστορικό, το όνειρο του αείμνηστου δημάρχου Σταύρου Κώτση για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε και στηρίχτηκε στη συνέχεια με τον ίδιο ζήλο από τους άξιους διαδόχους του στον δημαρχιακό θώκο. Έτσι έγινε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής παράδειγμα προς μίμηση από άλλους δήμους για τη λειτουργία ενός τόσο ωφέλιμου εκπαιδευτικού χώρου για την κοινωνία.

Η τιμητική για εμένα εκλογή ως κοσμήτορα του ΔΛΠΑΠ μετά από πρόταση του προκατόχου μου Ν. Πετρόχειλου συνέπεσε, δυστυχώς, με την κορύφωση του δαιμονικού ιού, που ταλανίζει την ανθρωπότητα. Θέλοντας να φανώ αντάξια του προκατόχου μου για να ανεβάσουμε το Πανεπιστήμιο ακόμη πιο ψηλά, θεώρησα σκόπιμο να μη διακόψουμε το έργο μας, αλλά να το συνεχίσουμε διαδικτυακά. Με τη συνεργασία της προέδρου των φοιτητών Φ. Δημουλή, κάναμε πρόταση στον κ. Αργυρό, χάρη στο ενδιαφέρον και τις άμεσες ενέργειες του οποίου είχαμε ευτυχές αποτέλεσμα. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στο έργο μας από το 2021 μέχρι σήμερα.

Οι επιστημονικοί τομείς στους οποίους εκπαιδεύτηκαν οι φοιτητές του ΔΛΠΑΠ ήταν οι ακόλουθοι: Ελληνική Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία, Ιστορία Τέχνης, Μουσικολογία – Αρχαιομουσικολογία, Καλές Τέχνες, Ιατρική (Πνευμονολογία, Γυναικολογία) Επιδημιολογία, Ψυχολογία, Μαθηματικά, Αστρονομία, Οικονομική Γεωγραφία και Γεωπολιτική Θεωρία, Γεωπονική Επιστήμη, Διεθνείς Σχέσεις και Γεωστρατηγική, Θεσμοί της Ε.Ε.

Σε μια εποχή πρωτοφανούς οικονομικής δυσπραγίας, που δεν προσφέρεται για ανιδιοτελή προσφορά, καθηγητές Πανεπιστημίου, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών προσφέρουν αφειδώλευτα τη γνώση και την εμπειρία τους, και τους αξίζει και από τη θέση αυτή ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Κλείνοντας τη σύντομη αναφορά μου στο ΔΛΠΑΠ, εκφράζω τις ευχαριστίες μου στις δημοτικές Αρχές, τον ΠΑOΔΑΠ, και τους αγαπητούς φοιτητές, που μου δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρω αποτελεσματικά σε έναν αξιόλογο χώρο προς όφελος της κοινωνίας. Αντιμετωπίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινωνίας της Αγίας Παρασκευής, συνεχίζουμε όλοι μαζί με δύναμη και ενθουσιασμό τα προγράμματα εκπαίδευσης, που πιστεύουμε ότι προσφέρουν πολύτιμη γνώση στους συμπολίτες μας. Έτσι, το Δημοτικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αγίας Παρασκευής θα παραμένει αξιοζήλευτο υπόδειγμα Λαϊκού Πανεπιστημίου.

Το λινκ της ηλεκτρονικής δημοσίευσης:
https://amarysia.gr/arthra-sxolia-main/%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%ba%ce%ad%cf%88%ce%b7

Related Posts