Δέσποινα Ι. Δούκα

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Η Δέσποινα Ι. Δούκα είναι Λημνία στην καταγωγή, δημότης Αγίας Παρασκευής από το 2007, έγγαμη και μητέρα δύο τέκνων. Είναι αριστούχος πτυχιούχος κλασικής φιλολογίας και αριστούχος διδάκτωρ νεοελληνικής φιλολογίας ΕΚΠΑ.

Έχει διδάξει λογοτεχνία στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, καθώς και σε Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Hofstra της Ν.Υόρκης. Είναι μέλος της Δ.Ε. του Ιδρύματος Κ.Παλαμά και της εκδοτικής ομάδας των παλαμικών Απάντων, συνεργάτης του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Π.Ε.Φ., μέλος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και συνεργάτης του προγράμματος διδακτικών σεναρίων «Διαβάζοντας Παπαδιαμάντη. Ο Αλ.Παπαδιαμάντης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Καθηγήτρια φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση επί 25 έτη, χρημάτισε Υποδιευθύντρια και είναι από το 2017 Διευθύντρια του 2ου  ΓΕ.Λ. Αγ.Παρασκευής. Είναι ειδικός επιστήμονας-συνεργάτης του Ι.Ε.Π., μέντωρ πρακτικής άσκησης φοιτητών και επιμορφώτρια εκπαιδευτικών (ΠΕΚ, Διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα T4e). Συνδιοργάνωσε το Μαθητικό Συνέδριο της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας για τον Κ.Καρυωτάκη και το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο για τον Κ.Παλαμά.

Έχει δημοσιεύσει αυτοτελείς τόμους και έχει κάνει  εισηγήσεις συνεδρίων, εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Πρόσφατες δουλειές της αποτελούν η συμμετοχή στο δίωρο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 «Εποχές και Συγγραφείς: Κωστής Παλαμάς», στο ντοκιμαντέρ «Η ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά» της «Μηχανής του Χρόνου» του Cosmote History Channel, στο 18ο επεισόδιο με τίτλο «Οι Έλληνες των γραμμάτων και το μεγάλο έργο τους» της εκπομπής του OPEN «…και εγένετο Ελλάς», καθώς και το βίντεο «Ο Παλαμάς και το 1821» που δημοσίευσε στο περιοδικό Fractalart.gr και ανέβηκε στο YouTube.

Διδάσκει αμισθί λογοτεχνία στο  Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Αγ.Παρασκευής από το 2014. Έχει διδάξει τις θεματικές: «Ο λογοτέχνης και το πολυειδές του λόγου: Η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη» (Β΄ Κύκλος Μαθημάτων ακαδημαϊκού έτους 2014-15), «Πρόσωπα του μύθου και της ιστορίας και οι λογοτεχνικές τους μεταμορφώσεις» (Α΄ Κύκλος  Μαθημάτων ακαδ.έτους 2015-16),  «Η γυναικεία γραφή στη Λογοτεχνία» (Α΄ Κύκλος Μαθημάτων ακαδ. έτους 2016-17),  «Δημιουργική Γραφή και Λογοτεχνία» (Γ΄ Κύκλος Μαθημάτων ακαδ. έτους 2017-18), «Κωστής Παλαμάς. Η εποχή, ο άνθρωπος, το έργο» (Α΄ Κύκλος Μαθημάτων ακαδ. έτους 2018-19), «Η λογοτεχνία στο θέατρο και τον κινηματογράφο» (Α΄ Κύκλος Μαθημάτων ακαδ. έτους 2019-20). Φέτος, η θεματική της είναι ««Ο κορυφαίος διηγηματογράφος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: εργαστήρι δημιουργικής προσέγγισης».

Related Posts