ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠ. ΧΑΤΖΗΧΡΟΝΟΓΛΟΥ

ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ & ΑΡΧΩΝ ΥΜΝΩΔΟΣ ΤΗΣ Μ.Τ.Χ.Ε.

Γεννήθηκε στη Θήβα το 1946. Από οικογενειακή παράδοση ασχολήθηκε με τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική και από το 1962 ψάλλει επίσημα σε διάφορους Ι. Ναούς. Είναι κάτοχος διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο Ρωμανός ο μελωδός με βαθμό άριστα και Α´ βραβείο.

Διδάσκαλοί του υπήρξαν οι Γεώργιος Σταμέλος, Κωνσταντίνος Πατριαρχέας, Κωνσταντίνος Κατσούλης και Μανώλης Χατζημάρκου. Σήμερα είναι Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ναού Παναγία η Φανερωμένη Χολαργού.

Διδάσκει Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική στο Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επανίδρυσε και είναι ο χοράρχης της ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ. Από το 1992 μέχρι το 2009 προσέφερε τις υπηρεσίες του ως παραγωγός μουσικών εκπομπών στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.  Έχει διατελέσει μέλος Συνοδικών Επιτροπών της Εκκλησίας της Ελλάδος και επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού. Ως μονωδός ή χοράρχης έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στην ελληνική και ξένη ραδιοφωνία και τηλεόραση και σε εκλεκτούς πολιτιστικούς χώρους όπως το θέατρο Παλλάς, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Λυρική Σκηνή, το θέατρο Ηρώδου του Αττικού, το αρχαίο θέατρο των Δελφών, το αρχαίο θέατρο της μικρής Επιδαύρου, το Πανεπιστήμιο της Περούτζια, η όπερα της Φρανκφούρτης, Στουτγάρδη, Κύπρος, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Βηρυτός, Τσεχία, Πολωνία, Βουλγαρία, Μόντρεαλ, Μαϊάμι, Πίτσμπουργκ κ.α. Εκτός από τις συνεργασίες του με καταξιωμένους ιεροψάλτες, έχει συνεργαστεί και με συνθέτες και μουσικούς έντεχνου και παραδοσιακού τραγουδιού όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Χρόνης Αηδονίδης και πολλοί άλλοι.

Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται το πεντάτομο έργο «Μαθήματα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής», Προσόμοια, Δοξολογίες, Μουσικό Ειρμολόγιο, Ακάθιστος Ύμνος και Ειρμολόγιο Καταβασιών. Ασματική Ακολουθίας Αγίου Ιωάννου Καλοκτένους. Κυκλοφορούν δεκάδες δικά του CD με βυζαντινούς ύμνους και δύο με παραδοσιακά τραγούδια. Συνέθεσε μουσικοθρησκευτικά Ορατόρια και Ελεγείες, μελοποίησε ποιήματα ελλήνων ποιητών και ωδές του Πινδάρου στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

Τιμήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με την ανώτατη διάκριση, τον χρυσούν Σταυρό του Αποστόλου Παύλου. Του απενεμήθη το Οφφίκιο του Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Γυμναστής στο επάγγελμα, υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής φυσ. αγωγής  και κατόπιν αποσπάστηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών επί δεκαοκτώ έτη. Ως νέος ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και επί σειράν ετών διακρίθηκε ως πρωταθλητής Ελλάδος και διεθνής αθλητής στο σκληρό αγώνισμα του δεκάθλου. Αργότερα προσέφερε τις υπηρεσίες του ως προπονητής στίβου των Εθνικών Ομάδων της Ελλάδος και της Κύπρου. Από το 1992 ασχολείται αποκλειστικά με τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική, αλλά και με οτιδήποτε έχει σχέση γενικά με την ελληνική μουσική και τον πολιτισμό.

Related Posts