ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ (31 Μαΐ. 2022)

Την Τρίτη 31 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2021- 2022 του πανεπιστημίου μας στη νέα αίθουσα διεξαγωγής των μαθημάτων στο 2ο ΕΠΑΛ, Παπαφλέσσα 17. Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Β. Ζορμπάς, ο τέως Δήμαρχος κ. Γ. Σταθόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Ι. Αργυρός, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γ. Μυλωνάκης, η δημοτική σύμβουλος κα Α. Γάκη , η Κοσμήτορας κα Σ. Πριόβολου, ο τ. Κοσμήτορας κ. Ν. Πετρόχειλος και οι καθηγητές τ. Ευρωβουλευτής κ. Μαριάς, κ. Αυγουλάς, κ. Μιχαλόπουλος, κα Μπενίση, κα Κουτσοχέρα και κα Σταματοπούλου.

Την εκδήλωση, ανάλογη της οποίας είχε να πραγματοποιηθεί από το 2019 λόγω πανδημίας, άνοιξε η Πρόεδρος της Επιτροπής Φοιτητών κα Φ. Δημουλή. Μετά την ομιλία της ανέγνωσε σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του ΠΑΟΔΑΠ κ. Σ. Παπασπύρου, ο οποίος αδυνατούσε να προσέλθει. Ακολούθησε η ομιλία της νέας Κοσμήτορος και στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να τιμήσει τον τέως Κοσμήτορα κ. Πετρόχειλο για την μεγάλη προσφορά του στην ιστορία του πανεπιστημίου μας. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με χαιρετισμούς από άλλους θεσμικούς παράγοντες του Δήμου μας και καθηγητές. Όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία του πανεπιστημίου μας και την στήριξή τους για περαιτέρω αναβάθμιση του έργου αυτού του σημαντικού θεσμού της πόλης μας.

Επιδόθηκαν οι βεβαιώσεις φοίτησης στους σπουδαστές και η τελετή λήξης έκλεισε με μικρή λιτή δεξίωση, που παρατέθηκε στον προαύλιο χώρο. Ο κόσμος αποχώρησε με ευχές για Καλό Καλοκαίρι και επαναφορά στην ομαλότητα.

Παρατίθενται οι ομιλίες της κας Προέδρου των φοιτητών και της κας Κοσμήτορος.

 

Ομιλία της Κας Προέδρου των Φοιτητών

 

Αξιότιμοι κ. Δήμαρχε και λοιποί εκπρόσωποι του Δήμου μας, κυρία Κοσμήτορα, κυρίες και κύριοι Καθηγητές,

Αγαπημένοι μας συμφοιτητές και συμφοιτήτριες,

Βρισκόμαστε σήμερα στη λήξη του φετινού ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 του Πανεπιστημίου μας και θα πρέπει να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε τελετή λήξης από το 2019, τρία χρόνια πριν δηλαδή. Οι λόγοι είναι γνωστοί φυσικά, αφού η πανδημία του κορωνοϊού συντάραξε όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρο τον κόσμο και μέχρι σήμερα παραμένει έμμονη ιδέα διατηρώντας την ανησυχία μας και για το αύριο.

Αναφερόμενοι στα προγράμματά μας αυτά τα τρία χρόνια, έχουμε να πούμε ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 αρχίσαμε κανονικά τα μαθήματά μας τον Οκτώβριο και τα συνεχίσαμε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, οπότε είχαμε αναστολή των εργασιών του Πανεπιστημίου με απόφαση του κ. Δημάρχου λόγω κορωνοϊού, στις 28/2/2020. Το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 δεν έγιναν καθόλου μαθήματα, ενώ το τρέχον 2021-2022 ξεκίνησαν κανονικά διά ζώσης, συνεχίστηκαν διαδικτυακά και έκλεισαν πάλι με διά ζώσης μαθήματα.

Αυτή η πορεία προσαρμοσμένη κάθε φορά στις ανάγκες των περιστάσεων, μπορούμε σήμερα με βεβαιότητα να πούμε ότι ήταν επιτυχημένη, αφού καταφέραμε να περάσουμε αλώβητοι την πανδημία, τηρώντας τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα και σεβόμενοι τις επιλογές τόσο των σπουδαστών όσο και των καθηγητών μας. Ταυτόχρονα κρατήσαμε και ενισχύσαμε τη συνοχή της ομάδας μας διατηρώντας σχεδόν καθημερινή επαφή με email όταν δεν είχαμε μαθήματα και είχαμε εγκλεισμό στα σπίτια μας. Αυτό είχε διπλή ωφέλεια, και για την ομάδα μας αλλά και για τον ψυχισμό μας ως ανθρώπων γενικά.

Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι και στο θέμα της τεχνολογίας παρατηρήσαμε σημαντική εξέλιξη ανάμεσα στα μέλη μας αυτά τα χρόνια. Πριν μερικά χρόνια ηλεκτρονική επικοινωνία είχε μόνο το 1/5 των μελών μας, ενώ σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, το 1/5 είναι αυτό που δεν χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική επικοινωνία. Από τα 155 μέλη που έκαναν εγγραφή κατά το τρέχον έτος, περισσότερα από τα 120 διαθέτουν email και περίπου 50 συμμετείχαν στα διαδικτυακά μαθήματα, που για πρώτη φορά εφαρμόσαμε. Βέβαια τα 155 μέλη δεν είναι ο ανώτερος αριθμός που φιλοδοξούμε, φιλοδοξούμε μέχρι και 200. Όμως για τις ειδικές συνθήκες που υπήρχαν, ο αριθμός των εγγραφών χαρακτηρίζεται ως πάρα πολύ υψηλός. Και να διευκρινίσουμε εδώ ότι ο αριθμός των εγγραφών απείχε πολύ από τον αριθμό των παρουσιών, ο οποίος έφθασε κατ’ ανώτατο όριο τον αριθμό 90 κυρίως για θέματα γεωπολιτικά και ιατρικά. Αυτό το ερμηνεύουμε ως πρόθεση των μελών μας να στηρίξουν τον θεσμό που αγαπούν με ταυτόχρονη όμως επιφυλακτικότητα απέναντι στην πανδημία.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η παρούσα κατάσταση των τελευταίων ετών που μας έβγαλαν θα λέγαμε από τη σειρά μας και που οι θεσμικοί παράγοντες που στηρίζουν το Πανεπιστήμιό μας φρόντισαν να μας βάλουν σε μια νέα σειρά αρκετά φιλόδοξη με πολύ καλές προοπτικές, εάν τα πράγματα ομαλοποιηθούν με σταθερότητα και όλοι μαζί προσπαθήσουμε το κατά δύναμη.

Πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Δήμαρχο για την κατανόηση και συμπαράσταση που επέδειξε στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων, που οι φοιτητές μέσω της Επιτροπής Εκπροσώπησής τους του έθεσαν υπόψη. Η νέα Κοσμήτορας, η νέα υπερσύγχρονη αίθουσα και τα διαδικτυακά μαθήματα είναι τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα του έμπρακτου ενδιαφέροντος κατά την διάρκεια αυτών των ετών με τις ιδιότυπες συνθήκες. Αμέσως μετά εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον Αντιδήμαρχο κ. Αργυρό, στον οποίον έχει ανατεθεί η εποπτεία και η καθοδήγηση των θεμάτων του Πανεπιστημίου μας. Η έντονη και αδιάλειπτη δραστηριότητά του σε συνδυασμό με την ανθρώπινη και φιλική του προσέγγιση έφεραν τα ποθητά αποτελέσματα. Χωρίς αμφιβολία ήταν και είναι η ψυχή κάθε νέας κίνησης, την οποία δρομολογεί άμεσα και πάντα μέσα στα πλαίσια πολύ φιλικής συνεργασίας με την κα Κοσμήτορα και την κα Πρόεδρο των Φοιτητών. Ευχαριστίες και στον κ. Πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ για την θετική του ανταπόκριση σε κάθε μας προσέγγιση, αλλά και στον κ. Μάνο Γιαλούρη, ο οποίος επιμελείται εντελώς δωρεάν την ιστοσελίδα μας εδώ και κάποια χρόνια.

Τέλος  και με λόγια που δυσκολευόμαστε να βρούμε, θέλουμε να τονίσουμε και να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους καθηγητές μας, όπως κάνουμε κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία, για την ανιδιοτελή προσφορά των γνώσεων, της ψυχής και του χρόνου τους. Η θετική τους ανταπόκριση σε κάθε μας κάλεσμα ήταν συγκινητική. Ο ρόλος και η αξία του δασκάλου καθρεφτίζονται στον καθένα και την κάθε μια που μας τιμούν με την παρουσία τους. Θέματα ποικίλα, άκρως ενδιαφέροντα, ιδιότητες πολύ διαφορετικές: Γιατροί, καθηγητές-τριες ελληνικής και ξένης φιλολογίας, μαθηματικών, γεωπονίας, αλλά και πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων και θεσμών της ΕΕ, γεωπολιτικοί αναλυτές, αστροφυσικοί, μουσικολόγοι, ιστορικοί τέχνης κ.α.

Θα κλείσουμε με ξεχωριστές ευχαριστίες στη νέα μας Κοσμήτορα κα Στέλλα Πριόβολου για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για το Πανεπιστήμιό μας και την άψογη συνεργασία που μας έχει εξασφαλίσει. Ο συνδυασμός της πνευματικής δύναμης που διαθέτει με την ζεστή ανθρώπινη συμπεριφορά είναι ό τι καλύτερο θα μπορούσαμε να επιζητήσουμε. Θα ευχηθούμε να συνεχίσει το επιτυχημένο έργο των προκατόχων της και να το προωθήσει παραπέρα αφήνοντας το δικό της έντονο αποτύπωμα. Πεδίο δράσης υπάρχει μεγάλο, τα θέματα που ζητούν λύση, εκσυγχρονισμό ή προώθηση είναι πάρα πολλά, η διάθεση για προσφορά ημών των φοιτητών είναι δεδομένη και η αναβάθμιση του καταξιωμένου θεσμού της πόλης μας ζητά την πραγμάτωσή της.

Σας ευχαριστούμε

Η Πρόεδρος των Φοιτητών

Φρίντα Δημουλή

 

 

Ομιλία της Κας Κοσμήτορος

Ημέρα γιορτής σήμερα με τη λήξη των μαθημάτων ! Πιστεύω, όμως, ότι αυτό ισχύει περισσότερο για τους μικρούς μαθητές, γιατί οι μεγάλοι χάνουν με τη λήξη αυτή τη δυνατότητα επικοινωνίας και διασκέδασης συνδυασμένης με τη γνώση !

Τον δρόμο μου προς το Δημοτικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αγ.Παρασκευής άνοιξε ο εκλεκτός και αγαπητός συνάδελφος και φίλος Νίκος Πετρόχειλος, που επί χρόνια πρόσφερε ανιδιοτελώς, ως κοσμήτορας, τις πολύτιμες υπηρεσίες του στο Πανεπιστήμιο αυτό, καθιερώνοντάς το ως θεσμό αξιόλογο.

Δεν είμαι δημότης Αγ.Παρασκευής, συνδέθηκα, όμως, με τον Δήμο μέσω του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου (ΔΛΠΑΠ) ,όπου δίδαξα επί ένα διάστημα,  επί κοσμητείας Ν.Πετρόχειλου. Αγάπησα τον κόσμο του, τον ζήλο των πολιτών για μάθηση με σκέψη κριτική και πνεύμα ανοικτό. Θαύμασα το ενδιαφέρον και  την αγάπη, που εκφράζουν για τη στήριξη του ΔΛΠΑΠ ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Ζορμάς, ο Αντιδήμαρχος κ.Ιωάννης Αργυρός, ο Πρόεδρος ΠΑΟΔΑΠ κ.Σπύρος Παπασπύρος και η Πρόεδρος της επιτροπής φοιτητών κ. Φρίντα Δημουλή.

Η τιμητική για εμένα εκλογή ως κοσμήτορα του ΔΛΠΑΠ, μετά από πρόταση του προκατόχου μου Ν.Πετρόχειλου,  συνέπεσε, δυστυχώς, με την κορύφωση του δαιμονικού ιού, που ταλανίζει την ανθρωπότητα. Θέλοντας να φανώ αντάξια του προκατόχου μου για να ανεβάσουμε το Πανεπιστήμιο ακόμη πιο ψηλά,  θεώρησα σκόπιμο να μη διακόψουμε το έργο μας, αλλά να το συνεχίσουμε διαδικτυακά. Με τη συνεργασία της προέδρου των φοιτητών κ.Φ. Δημουλή  κάναμε πρόταση στον Αντιδήμαρχο κ.ΙΑργυρό, χάρις στο ενδιαφέρον και τις άμεσες ενέργειες του οποίου, είχαμε ευτυχές αποτέλεσμα. Παράλληλα όμως προέκυψε και ένα καλό από τη διαδικτυακή αυτή διαδικασία, οι φοιτητές μας , δηλαδή, εξοικειώθηκαν με την Τεχνολογία και την αγάπησαν.

Σε μια εποχή πρωτοφανούς οικονομικής δυσπραγίας, που δεν προσφέρεται για ανιδιοτελή προσφορά, καθηγητές Πανεπιστημίου, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών προσφέρουν αφειδώλευτα τη γνώση και την εμπειρία τους, και τους αξίζει και από τη θέση αυτή ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Κλείνοντας τη σύντομη αναφορά μου στο ΔΛΠΑΠ, εκφράζω τις ευχαριστίες μου στις Δημοτικές Αρχές, τον ΠΑΟΔΑΠ, και τους αγαπητούς φοιτητές μας, που μου δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρω αποτελεσματικά  σε έναν αξιόλογο χώρο προς όφελος της κοινωνίας. Αντιμετωπίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινωνίας της Αγ.Παρασκευής, συνεχίζουμε όλοι μαζί  με δύναμη,  ενθουσιασμό και αισιοδοξία τα προγράμματα εκπαίδευσης, που πιστεύουμε ότι προσφέρουν πολύτιμη γνώση στους συμπολίτες μας. Έτσι, το Δημοτικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αγ.Παρασκευής θα παραμένει το αξιοζήλευτο υπόδειγμα Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου στη χώρα μας.

Στέλλα Πριόβολου, Ομ. καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ

Κοσμήτορας του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ.Παρασκευής

 

Related Posts