ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ (30 Μαΐ. 2023)

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των διαλέξεών μας, 2ο ΕΠΑΛ – Παπαφλέσσα 17, η τελετή λήξης για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023 του Πανεπιστημίου μας. Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Β. Ζορμπάς, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Γιαννακόπουλος, ο τέως Δήμαρχος κ. Γ. Σταθόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Ι. Αργυρός, οι νυν και πρώην Πρόεδροι του ΠΑΟΔΑΠ Παπασπύρος και Παπαμιχαήλ, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γ. Μυλωνάκης, κ. Α. Γάκη, κ. Α. Μουστόγιαννης, η βραβευμένη Κοσμήτορας κ. Σ. Πριόβολου, οι καθηγητές-τριες κ. Ν. Γεωργαντζόγλου, κ. Γ. Μπεργελές, κ. Α. Μιχαλόπουλος, κ. Δ. Δούκα, κ. Ν. Μαλάμος, κ. Γ. Ρογάρη, κ. Χ. Δαμιανάκος κ.α.

Την εκδήλωση άνοιξε ο υπεύθυνος θεσμικός παράγοντας για το Πανεπιστήμιο Αντιδήμαρχος κ. Ι. Αργυρός, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του, αλλά και τη στήριξή του για περαιτέρω αναβάθμιση. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον κ. Δήμαρχο τονίζοντας ιδιαίτερα τη συμβολή των δύο κυριών, Κοσμήτορος και Προέδρου των Φοιτητών, στην επιτέλεση του έργου και από τους άλλους παράγοντες του Δήμου στην ίδια θετική κατεύθυνση στήριξης. Το πρώτο μέρος έκλεισε με ομιλίες από την Πρόεδρο των Φοιτητών κ. Φ. Δημουλή και την Κοσμήτορα κ. Σ. Πριόβολου, οι οποίες παρατίθενται παρακάτω.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης κάλυψαν οι ομάδες του Πανεπιστημίου μας, Θεατρική με την καθοδήγηση του ηθοποιού κ. Φώτη Μακρή, μαθητή του γνωστού και πολύ καλού σκηνοθέτη κ. Γ. Δεγαΐτη  και Χορωδιακή με την επίσης πολύ καλή μαέστρο μας κ. Χ. Δενδρή, οι οποίες ενθουσίασαν το κοινό. Μάλιστα η Ομάδα της Χορωδίας μας δέχτηκε τιμητική πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννακόπουλου να μετάσχει σε χορωδιακό φεστιβάλ της Περιφέρειας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί προσεχώς.

Τέλος, επιδόθηκαν οι βεβαιώσεις φοίτησης στους σπουδαστές, καθώς και ευχαριστήριες επιστολές με αναμνηστικά δωράκια στους καθηγητές. Η τελετή έκλεισε με μικρή λιτή δεξίωση στον προαύλιο χώρο.

Παρατίθενται οι ομιλίες της κας Προέδρου των φοιτητών και της κας Κοσμήτορος.

Ομιλία της Κας Προέδρου των Φοιτητών

 

Ολοκληρώσαμε και φέτος την ακαδημαϊκή χρονιά μας 2022-2023 χωρίς προσκόμματα, χωρίς αναστολές μαθημάτων και χωρίς την ανάγκη διαδικτυακών μαθημάτων, που αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε στο παρελθόν.

Όλα κύλησαν ομαλά με τα προγράμματα των μαθημάτων μας, με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις μας, ακόμα και με τα πενιχρά οικονομικά μας, τα κουτσοβολέψαμε. Ίσως είναι κατάλληλη ευκαιρία εν όψει επερχόμενων εκλογών και με παρουσία μάλιστα υποψηφίων να προσπαθήσουμε να αποσπάσουμε κάποιες υποσχέσεις. Δεν θα το κάνουμε όμως. Θα αρκεστούμε να τους ευχαριστήσουμε για την τιμή που μας κάνουν να παρευρίσκονται στην τελετή μας και θα τους ζητήσουμε απλά να στηρίζουν τα βήματά μας αν τους πείθουμε.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συναντήσει και πουθενά αρνητές, ίσα-ίσα. Τόσο ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς, όπως και ο προηγούμενος ο κ. Σταθόπουλος, και φυσικά ο Αντιδήμαρχος κ. Αργυρός, ο πιο κοντινός μας ίσως άνθρωπος, αλλά και ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ κ. Παπασπύρος είχαν και έχουν πάντα ανοιχτές τις πόρτες τους για μας. Τους ευχαριστούμε γι αυτό και θέλουμε να τους πούμε επιπλέον ότι ξέρουμε να οδηγούμε και με τρίτη ταχύτητα και όχι μόνο πρώτη-δευτέρα. Δεν θα μπορούσαμε εδώ να προσπεράσουμε και να μην αναφέρουμε την επαινετή κίνηση του κ. Αργυρού κατά την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του σ αυτήν εδώ την αίθουσα, ο οποίος προσέφερε όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του τη συγκεκριμένη ημέρα για την ενίσχυση του ταμείου των φοιτητών. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Αφήσαμε ξεχωριστά την Κοσμήτορά μας κ. Στέλλα Πριόβολου, για να τονίσουμε την άψογη συνεργασία μας και το ζωηρό ενδιαφέρον της κυρίως για θέματα ουσίας του Πανεπιστημίου μας και όχι τόσο της καθημερινότητας. Θεωρούμε βέβαιο ότι σε λίγο που θα πάρει τον λόγο, θα εκφράσει την ικανοποίησή της για τα προγράμματά μας γενικά, μα πιο ειδικά για τη δρομολόγηση της τροποποίησης του Καταστατικού, έναν αναγκαίο στόχο από ετών. Η παρουσία της στην αίθουσα δεν είναι πολύ συχνή, όμως σε όλα τα μαθήματα είναι ωσεί παρών. Παρακολουθεί, γνωρίζει και καθοδηγεί τα πάντα με έναν δικό της τρόπο, που στηρίζεται σίγουρα στις ικανότητές της, αλλά και στις ανθρώπινες σχέσεις που ξέρει να καλλιεργεί.

Νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να τη συγχαρούμε όλοι εμείς σήμερα ομαδικά για την τελευταία πολύ σημαντική βράβευσή της από την Εταιρεία Ελλήνων Μεταφραστών Λογοτεχνίας για τη  μετάφραση του μεσαιωνικού έργου του 13ου αιώνα, Carmina Burana- Veris et Amoris. Θα προσθέσουμε εδώ ότι δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος που ο Φιλολογικός Σύλλογος ‘’Παρνασσός’’ της έκανε τη μέγιστη τιμή να την εκλέξει ομόφωνα τακτικό μέλος του, ως την πρώτη εισελθούσα γυναίκα που κατέκτησε ανδροκρατούμενο κάστρο.

Θα μου επιτρέψετε επίσης να προσθέσω και κάτι ακόμα, που ίσως ούτε η ίδια να το γνωρίζει. Μου το έστειλε ένας φίλος μου και δεν πρόλαβα να την ενημερώσω. Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό ραδιόφωνο της ομογένειάς μας στη Φλόριντα των ΗΠΑ, το ‘’Greek News & Radio, FL’’ στις 19-5-2023, περιλαμβάνει άρθρο για τη βράβευσή της με φωτογραφία της. Η εν λόγω εφημερίδα στην πρώτη σελίδα της αναγράφει μια πολύ ωραία ρήση του Αμερικανού συγγραφέα Χένρυ Μίλλερ (1891-1980), που θέλω να σας τη μεταφέρω: ‘’Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του’’.

Συγχωρήστε με αν αφιέρωσα αρκετό χρόνο στην Κοσμήτορά μας, αλλά νομίζω ότι κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται την ώρα που γίνονται, και νομίζω ότι δικαιούται το χειροκρότημά μας. Είναι τιμή για το Πανεπιστήμιό μας να την έχουμε κοντά μας.

Για τους καθηγητές μας, τι άλλο μπορούμε να πούμε από το να επαναλάβουμε το ίδιο που κάθε χρόνο λέμε: Ένα μεγάλο ειλικρινές Ευχαριστώ! Η ευγενική ανταπόκρισή τους για ανιδιοτελή προσφορά μόνο στη δική μας χώρα συμβαίνει, στη χώρα μας που τόσο μας πονάει και τόσο αγαπάμε! 34 σπουδαίοι επιστήμονες μας τίμησαν φέτος όλων των ειδικοτήτων. Περισσότεροι σε αριθμό ήταν οι γιατροί, όχι όμως και σε ώρες διδασκαλίας. Φιλόλογοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, χημικοί, αστροφυσικοί, στρατιωτικοί, μηχανικοί, γεωπολιτικοί, διεθνολόγοι, ευρωβουλευτές, διερμηνείς ΕΕ, θεολόγοι, μουσικοδιδάσκαλοι κ.α. κατέθεσαν από αυτό το βήμα τις γνώσεις τους στο ακροατήριο, αλλά δυστυχώς δεν καταγράφηκαν.

Οι φετινές εγγραφές ανήλθαν σε 166 άτομα από 155 που ήταν πέρυσι, ενώ το ανώτατο όριο σε παρουσίες ήταν 120 από 90 που ήταν πέρυσι. Εντάξαμε στα προγράμματά μας φέτος και δύο ακόμα μικρές ομάδες, γυμναστικής και κομπιούτερ. Οι ομάδες της χορωδίας και του θεατρικού, που χρόνια τώρα προσπαθούν με ικανοποιητικό αποτέλεσμα, συνεχίζουν το έργο τους αλλά χρειάζονται περισσότερη στήριξη. Συγκεντρώσαμε και καταγράψαμε ηλεκτρονικά αρκετό αρχειακό υλικό για πιθανή αυριανή δημιουργία Γραμματείας. Το υλικό αφορά κυρίως στους καθηγητές, στα θέματα των διαλέξεων και τους φοιτητές. Αυτό το πετύχαμε, ενεργοποιώντας και δραστηριοποιώντας τα αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής μας, που έχουν πιο παθητικό ρόλο, αλλά και εθελόντριες από το σώμα.

Τέλος, δεν παραλείπουμε ποτέ να αναφέρουμε και να ευχαριστούμε την εταιρεία ‘’Grey & Orange’’ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Ιδρυτή κ. Μάνο Γιαλούρη, ο οποίος επιμελείται ανιδιοτελώς την ιστοσελίδα μας. Και πρέπει εδώ να πούμε ότι πολλοί είναι οι καθηγητές μας που μας λένε καλά λόγια και επισημαίνουν τρία κυρίως πράγματα: 1. Την ωραία αίθουσά μας 2. Το συνειδητοποιημένο και υψηλού επιπέδου ακροατήριο και 3. Την ιστοσελίδα μας.

Κλείνουμε, παρακαλώντας για τα εξής επίσης τρία πράγματα: 1. Να προχωρήσουν με πιο γρήγορο ρυθμό τα δρομολογημένα θέματα για τη νομική προσωπικότητα του Πανεπιστημίου μας 2. Να βιντεοσκοπούνται οι διαλέξεις και 3. Να γίνει μεγαλύτερη προβολή του έργου, στο μέτρο του εφικτού.

Σας ευχαριστούμε

Η Πρόεδρος των Φοιτητών

Φρίντα Δημουλή

π. Πολιτική Αναλύτρια

 

 

Ομιλία της Κας Κοσμήτορος

 

Τελειώνει όμορφα σήμερα η ακαδημαϊκή χρονιά για το Πανεπιστήμιό μας και θέλω να ελπίζω ότι το έργο μας συνεχίζεται με επιτυχία. Εξάλλου, για να χαριτολογήσω,  όλες οι φοιτήτριές μας προβιβάστηκαν, και σήμερα πήραν την βεβαίωση σπουδών τους.

Εκλεκτές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, οι καθηγητές του Δ.Σ., έγκριτοι καθηγητές Πανεπιστημίου, εν ενεργεία και ομότιμοι, μάς  έχουν τιμήσει με αξιόλογες διαλέξεις αφιλοκερδώς, και το ΔΛΠΑΠ εξακολουθεί να είναι υπόδειγμα Λαϊκού Πανεπιστημίου. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Η επιτυχία αυτή οφείλεται, βέβαια, στην υποστήριξη του Δημάρχου κ.Β.Ζορμπά, του Αντιδημάρχου  κ.Ι.Αργυρού και του Προέδρου του ΠΑΟΔΑΠ κ.Σ.Παπασπύρου. Ο Αντιδήμαρχος κ.Ι.Αργυρός είναι πάντα κοντά μας, τόσο στις εκδηλώσεις όσο και στις επιδιώξεις μας, και ήδη βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για τον  κοινό μας στόχο να επιτύχουμε μια σωστά θεσμοθετημένη οργάνωση, μια επικαιροποίηση του καταστατικού του ΔΛΠΑΠ.

Η επιτυχία του ΔΛΠΑΠ δεν εξαρτάται από ένα μόνο πρόσωπο, από τον Κοσμήτορα, αλλά είναι αποτέλεσμα εξαιρετικής συνεργασίας  με τους φοιτητές. Ομολογώ ότι σήμερα  συγκινήθηκα βαθιά μου ακούγοντας την προσωπική  αναγνώριση, και τα επαινετικά λόγια για το  έργο μας από τους αγαπητούς μας  Δήμαρχο της Αγ.Παρασκευής κ.Β.Ζορμπά, Αντιδήμαρχο κ.Ι.Αργυρό  και την Πρόεδρο των φοιτητών κ.Φ.Δημουλή,  και τους ευχαριστώ.

Πρωταγωνιστικό, αναμφισβήτητα, ρόλο στο έργο του Πανεπιστημίου παίζουν οι φοιτητές μας με την συνεχή παρακολούθηση των μαθημάτων και τη συμμετοχή τους  σε δραστηριότητες, που είναι πράγματι εντυπωσιακές. Εξάλλου, και όλοι όσοι δίδαξαν στο ΔΛΠΑΠ εξεπλάγησαν από το υψηλό επίπεδο και  την αγάπη των φοιτητών για γνώση.

Χάριτες οφείλουμε στην Πρόεδρο των φοιτητών την κ.Φρίντα Δημουλή για την εργατικότητα, την έμπνευση και το πνεύμα οργάνωσης και συνεργασίας, καθώς και στις Υπεύθυνες των δύο ομάδων, που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο, στην κ. Έφη Γιαννακοπούλου, της ομάδας της χορωδίας, και στην κ.Βασιλική Λάμπρου, της αντίστοιχης του θεάτρου. Οι δύο αυτές ομάδες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους πολιτιστικούς στόχους, την πρόοδο και την προβολή του Πανεπιστημίου, και φυσικά θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις φοιτήτριες που συμμετέχουν σε αυτές με οίστρο, και μας έχουν κάνει υπερήφανους με τις ωραίες εκδηλώσεις τους.

Ας ευχηθούμε σήμερα που κλείνει άλλος ένας κύκλος μαθημάτων, να είμαστε όλοι  υγιείς, δυνατοί  και να συνεχίσουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό το όμορφο έργο μας με στόχο πάντα να κρατάμε ψηλά το ΔΛΠΑΠ και πρότυπο για όλα τα Δημοτικά Λαϊκά Πανεπιστήμια της χώρας μας.

Στέλλα Πριόβολου, Ομ. καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ

Κοσμήτορας του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ. Παρασκευής

 

Related Posts