ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ (28 Μαΐ. 2024)

Στις 28 Μαϊ. 2024 και στην αίθουσα των διαλέξεών μας (ΕΠΑΛ, Παπαφλέσσα 17) έγινε, όπως κάθε χρόνο, η τελετή λήξης του φετινού ακαδημαϊκού έτους 2023-2024. Παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος κ. Γ. Μυλωνάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Κ. Γουργούλης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων π. Δήμαρχος κ. Γ. Σταθόπουλος και Γ. Οικονόμου, ο π. Αντιδήμαρχος υπεύθυνος για το Πανεπιστήμιο κ. Ι. Αργυρός, οι κ.κ. καθηγητές-τριες Π. Καραφωτιάς. Λ. Παπακώστας, Δ. Δούκα, Ει. Βαλλερά, Ε. Μαραγγιανού κ.α.

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος των φοιτητών κ. Φ. Δημουλή, η οποία έκανε έναν μικρό απολογισμό του έργου για τη χρονιά που πέρασε. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχημένη πορεία του Πανεπιστημίου και έκανε αναφορά σε κάποια θέματα που δημιούργησαν προβλήματα στην κανονική ροή του προγράμματος.

Ακολούθησε η Κοσμήτωρ κ. Σ. Πριόβολου, η ομιλία της οποίας κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα ικανοποίησης, στοχεύοντας και σε ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο. Αναφέρθηκε σε όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στο όμορφο έργο μας και πιστεύει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι τα σχέδια της νέας διοίκησης του Δήμου θα έχουν ευμενείς συνέπειες για την λειτουργία του Πανεπιστημίου μας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν στη συνέχεια οι θεσμικοί παράγοντες του Δήμου μας, καθώς και καθηγητές μας, οι οποίοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το Πανεπιστήμιό μας που επί 25 συνεχή έτη τιμά την πόλη της Αγ. Παρασκευής. Εξέφρασαν ακόμη τη θετική τους πρόθεση να συνεχίσουν να στηρίζουν με κάθε τρόπο αυτόν τον πνευματικό θεσμό για μεγαλύτερη ενδυνάμωση.

Μετά τους χαιρετισμούς, η χορωδιακή μας ομάδα με την εξαιρετική μαέστρο κ. Χρυσάνθη Δενδρή ερμήνευσε γνωστά ποιοτικά τραγούδια προς τέρψη των παρισταμένων που σιγοτραγουδούσαν μαζί τους.

Η τελετή έκλεισε με μικρή λιτή δεξίωση στον προαύλιο χώρο.

Παρατίθενται οι ομιλίες της κ. Προέδρου των φοιτητών και της κ. Κοσμήτορος.

 

Ομιλία της κ. Προέδρου των Φοιτητών    

 

Αξιότιμοι κ. Δήμαρχε, κ.κ. Αντιδήμαρχοι, κύριοι επικεφαλής και εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων, κυρία Κοσμήτορα, κυρίες και κύριοι Καθηγητές, αγαπημένοι μας συμφοιτητές και συμφοιτήτριες,

Άλλη μία ακαδημαϊκή χρονιά μας έφθασε αισίως στο τέλος της με περισσότερες εγγραφές μελών και περισσότερα αντικείμενα θεματολογίας. Με ικανοποίηση αναφέρουμε την αυξητική τάση των τελευταίων ετών σε ότι αφορά τις εγγραφές νέων μελών στο Πανεπιστήμιό μας. Συνολικά οι εγγραφές των φοιτητών ανήλθαν προοδευτικά από 155 πρόπερσι σε 166 πέρυσι και φέτος έφθασαν τις 195. Ευχαριστούμε και καλωσορίζουμε τα νέα μέλη. Ωστόσο, οι παρουσίες στα μαθήματα δεν σημείωσαν ανάλογη αύξηση. Κυμάνθηκαν από 60 κατ’ ελάχιστον μέχρι 110, ως συνήθως δηλαδή. Ίσως συνέτεινε σ αυτό και το ότι το φετινό έτος δεν ήταν απρόσκοπτο ως προς την διεξαγωγή των μαθημάτων. Είχε αρκετές ακυρώσεις, κυρίως λόγω προβλημάτων θέρμανσης και μετακινήσεις σε άλλους χώρους.

Οι έγκριτοι καθηγητές μας πάντως ξεπέρασαν κάθε προηγούμενη χρονιά. Μας τίμησαν 43 εκλεκτές προσωπικότητες όλων των ειδικοτήτων (34 ήταν πέρυσι), ανάμεσα στις οποίες είχαμε φέτος για πρώτη φορά και εκπροσώπους από το διπλωματικό σώμα, Πρέσβεις επί τιμή, καθώς και από το ΔΣ του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου ‘’Παρνασσός’’. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την ανιδιοτελή προσφορά των γνώσεών τους με τις εξαιρετικές διαλέξεις τους. Η παρουσία τους μας τιμά και συμβάλλει στην ανύψωση του κύρους του Πανεπιστημίου μας, που προσπαθεί να είναι υπόδειγμα Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου.

Τα πολλά γνωστικά αντικείμενα ικανοποίησαν τις πνευματικές αναζητήσεις των φοιτητών μας, οι οποίες διανθίστηκαν και με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, από 14 που ήταν πέρυσι τις 19 φτάσαμε φέτος. Ασχολήθηκαν με πλήρη απασχόληση δύο μέλη της Επιτροπής των Φοιτητών αντί ενός πέρυσι, η κ. Δεληγιώργη και η κ. Μπάτζιου, προκειμένου να ικανοποιήσουμε στο βαθμό που μπορούσαμε τα μέλη μας (θέατρα, εκδρομές, Μέγαρο μουσικής, Φ.Σ. Παρνασσός, επετειακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου σε κείμενα της φοιτήτριάς μας κ. Χαραλαμποπούλου κ.α.). Μεθαύριο Πέμπτη αναχωρούμε για την τελική τετραήμερη εκδρομή μας για Αιγές, Οχυρά Ρούπελ και λίμνη Κερκίνη. Πάντα στις επιλογές προορισμού μας λαμβάνουμε υπ’ όψιν τα εθνικά μας θέματα και την ιστορία μας γενικότερα. Έχουμε επισκεφτεί τη Θράκη μας παλαιότερα  και το ακριτικό Καστελλόριζο πέρυσι, συναισθανόμενοι το χρέος μας ως πρόσωπα και ως Πανεπιστήμιο απέναντι στις ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας μας.

Από τις δύο ομάδες μας, της Χορωδίας και του Θεατρικού με επικεφαλής τις κυρίες Γιαννακοπούλου και Λάμπρου αντίστοιχα, η δεύτερη δυστυχώς περιήλθε φέτος σε αδράνεια κυρίως λόγω αδυναμίας στήριξης. Οι ομάδες αυτές, οι οποίες υπηρετούν σημαντικά τους πολιτιστικούς στόχους του Πανεπιστημίου μας στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στο μεράκι τους και στη δική τους τσέπη. Δεν υπάρχει η αναγκαία υποστήριξη από πουθενά και αν εξαιρετικά σπάνια εξασφαλιστεί η ελάχιστη, γίνεται μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια διεκδίκησης. Παρά ταύτα, η χορωδία μας με την εξαιρετική μαέστρο κ. Χρυσάνθη Δενδρή ανθίζει, αναπτύσσεται, ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και επεκτείνεται συμμετέχοντας πέρα από όλες τις δικές μας εκδηλώσεις και σε ομαδικές συναυλίες χορωδιών, όπως πριν δέκα μέρες σε φεστιβάλ του Αλίμου, όπου απέσπασε τις καλύτερες κριτικές. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε και σε μας μόλις την περασμένη Τρίτη στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου μας για την Κύπρο με τα εξαιρετικά επιλεγμένα για τη μαύρη επέτειο τραγούδια. Οι συμμετοχές αυτές προβάλλουν το Πανεπιστήμιό μας, τον Δήμο μας και την πόλη μας και θα ’πρεπε οι εκάστοτε δημοτικές μας αρχές να υποστηρίζουν αυτές τις δραστηριότητες. Είναι καιρός, λέει η μαέστρος κ. Δενδρή, να ανταποδώσουμε τις πολλές προσκλήσεις που έχουμε δεχτεί και να οργανώσουμε εμείς στην πόλη της Αγ. Παρασκευής χορωδιακό φεστιβάλ. Θα μπορέσουμε άραγε; Εμείς το μεταφέρουμε στη σημερινή δημοτική μας αρχή και σίγουρα δεν θα το ξεχάσουμε. Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε από καρδιάς τη χορωδία μας.

Πάντως, το όποιο όμορφο έργο μας, για το οποίο πασχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις εμείς οι φοιτητές, οφείλεται πρωτίστως στην καθοδήγηση και την εξαιρετική συνεργασία με την άξια Κοσμήτορά μας κ. Πριόβολου, καθώς και την υποστήριξη της Δημοτικής μας Αρχής, που φέτος λόγω εκλογών συμβαίνει να είναι διπλή, είναι το τέως δίδυμο Ζορμπάς-Αργυρός και το νυν Μυλωνάκης- Γουργούλης. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς το τέως δίδυμο για τη στήριξη και ιδιαίτερα για την άψογη συνεργασία μας, αλλά και το παράπονό μας για ολιγωρία ως προς την ολοκλήρωση των στόχων μας. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας και τις ευχαριστίες μας επίσης προς το νυν δίδυμο για την πολύ θερμή έναρξη της συνεργασίας μας. Θα θέλαμε όμως να μην έχουν ενσκήψει στη συνέχεια τα προβλήματα που μας έφεραν σε άβολη θέση σχετικά με τα μαθήματα και τις εκδηλώσεις, που είχαν και αρνητικό αντίκτυπο στους καθηγητές μας. Λυπούμαστε που για πρώτη φορά φέτος δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε βεβαιώσεις παρακολούθησης μαθημάτων στους φοιτητές μας κατά τη λήξη, ως αποτέλεσμα μη ανταπόκρισης του Δήμου μας σε γραπτό και προφορικό αίτημά μας. Επιθυμούμε να έχουμε καλύτερη επικοινωνία μαζί σας και να λαμβάνουμε απαντήσεις στα όποια γραπτά μας αιτήματα ή τις τηλεφωνικές προσεγγίσεις μας. Χαιρόμαστε που έχει ήδη δρομολογηθεί το πολύ σημαντικό θέμα για τη μελέτη και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας. Οι σκέψεις και οι ευχές όλων των φοιτητών είναι να καταλήξουμε σε ό τι καλύτερο θα συμβάλλει στη στερέωση, τη μακροβιότητα και το μεγαλούργημα του Λαϊκού Πανεπιστημίου της πόλης μας.

Θα κλείσουμε όπως πάντα ευχαριστώντας την εταιρεία ‘’Gray & Orange’’ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Ιδρυτή κ. Μάνο Γιαλούρη, για τις δωρεάν υπηρεσίες της στην ιστοσελίδα μας, τη μοναδική σύγχρονη επικοινωνία μας με τον κόσμο.

Τέλος, διαβιβάζουμε τις ευχές για καλές διακοπές του πολύ αγαπητού μας καθηγητή και μέλους του ΔΣ του Πανεπιστημίου μας, κ. Ανδρέα Μιχαλόπουλου, ο οποίος για πρώτη φορά δεν θα μετάσχει σε τελετή λήξης λόγω άλλης ανειλημμένης υποχρέωσής του.

Σας ευχαριστούμε

Η Πρόεδρος των Φοιτητών

Φρίντα Δημουλή

π. Πολιτική Αναλύτρια

 

Ομιλία της κ. Κοσμήτορος    

Τελειώνει όμορφα σήμερα η ακαδημαϊκή χρονιά για το Πανεπιστήμιό μας και θέλω να ελπίζω ότι το έργο μας συνεχίζεται με επιτυχία. Εκλεκτές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, καθηγητές του Δ.Σ., έγκριτοι καθηγητές Πανεπιστημίου, εν ενεργεία και ομότιμοι, καταξιωμένοι δικαστικοί, διπλωμάτες, πρόεδροι και γραμματείς ιστορικών συλλόγων, καλλιτέχνες, μάς  τίμησαν με αξιόλογες διαλέξεις αφιλοκερδώς, και το ΔΛΠΑΠ εξακολουθεί να είναι υπόδειγμα Λαϊκού Πανεπιστημίου. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

Το Πανεπιστήμιο είναι δημοτικό, Πανεπιστήμιο, δηλαδή, του Δήμου Αγ. Παρασκευής, και η συνεργασία μας με τον προηγούμενο Δήμαρχο κ.Β.Ζορπά, και τον Αντιδήμαρχο υπεύθυνο για το Πανεπιστήμιο κ.Ι.Αργυρό υπήρξε εξαιρετική . Αυτή συνεχίζεται με τον νέο Δήμαρχο κ.Γ.Μυλωνάκη και τον αντίστοιχο Αντιδήμαρχο κ.Κ.Γουργούλη. Ο Δήμαρχος κ.Γ.Μυλωνάκης είναι αποφασισμένος, όπως μας δήλωσε, να εντάξει το ΔΛΠΑΠ στον    Δήμο και θεσμικά, κάτι που επιθυμούν και οι φοιτητές, κι εγώ προσωπικά, , γιατί πιστεύουμε ότι θα έχει ευμενείς συνέπειες για την λειτουργία του. Προβλήματα, όπως αυτό της αίθουσας διδασκαλίας, που σκίασαν την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία του Πανεπιστημίου μας, αντιμετωπίστηκαν  με κατανόηση. Εξάλλου, με την ένταξή του στον Δήμο, θα αποκτήσει, πιστεύω, το ΔΛΠΑΠ  μια έδρα μόνιμη, που είναι απαραίτητη, καθώς και τους στοιχειώδεις πόρους,  που σήμερα καλύπτονται από τους φοιτητές, με εξαίρεση την πρόσφατη συμβολή του Δήμου σε μια εκδήλωση. Βρισκόμαστε σε συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του καταστατικού μας, και θέλουμε να  πιστεύουμε ότι το έργο μας θα συνεχιστεί με την ίδια επιτυχία, και με ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο.

Έτσι θα πραγματοποιηθεί και το όνειρο των ιδρυτών και πρωτεργατών αυτού του Δημοτικού Πανεπιστημίου, του oραματιστή αείμνηστου Δημάρχου Σταύρου Κώτση, του εμπνευστή και επίσης αείμνηστου καθηγητή Κάρολου Μητσάκη, των εκλεκτών καθηγητών που διετέλεσαν κοσμήτορες, του Ν.Γεωργαντζόγλου ,  και ιδιαίτερα του προκατόχου μου στη θέση του Κοσμήτορα, εκλεκτού συναδέλφου μου Ν.Πετρόχειλου, του οποίου το σημαντικό  έργο παρακολούθησα προσωπικά. Πιστεύω ότι για την αναγνώριση του αξιόλογου έργου τους, οφείλεται μια τιμή.

Η επιτυχία του ΔΛΠΑΠ δεν εξαρτάται, βέβαια, από ένα μόνο πρόσωπο,  τον Δήμαρχο, τον Κοσμήτορα ή την Πρόεδρο των φοιτητών, αλλά είναι έργο συνολικό και αποτέλεσμα εξαιρετικής συνεργασίας  με τους  φοιτητές και την επιτροπή τους, υπό την προεδρία της άξιας, αεικίνητης και οργανωτικής Φ.Δημουλή, την οποία και ευχαριστώ από καρδιάς για την υποδειγματική συνεργασία μας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η επιτυχία του ΔΛΠΑΠ εξαρτάται από την ικανότητα των προγραμμάτων του να προσελκύουν τους φοιτητές. Δοκιμάστηκαν διάφορες μέθοδοι, αλλά καταλήξαμε στη σημερινή, που ακολούθησε ο προκάτοχός μου καθηγητής Ν.Πετρόχειλος και την συνέχισα κι εγώ. Αυτή στηρίζεται κυρίως στις επιλογές των φοιτητών, ακόμη και στις υποδείξεις τους για πρόσωπα που επιθυμούν να ακούσουν. Στη συνέχεια επαφίεται στον κοσμήτορα και στην πρόεδρο των φοιτητών να προσεγγίσουν τα πρόσωπα αυτά. Και στη διαδικασία αυτή, πιστεύω, όπως και τα αποτελέσματα αποδεικνύουν, ότι είχαμε εξαιρετική επιτυχία. Προσωπικότητες της Ελλάδας και διεθνούς κύρους δίδαξαν στο ΔΛΠΑΠ, ενθουσιάστηκαν από τους φοιτητές, και οι φοιτητές τους παρακάλεσαν να έρθουν για διαλέξεις και την επόμενη χρονιά. Είναι μεγάλη η τιμή όχι μόνον για το Πανεπιστήμιο αλλά και για  τον Δήμο Αγ. Παρασκευής η ανιδιοτελής προσφορά τέτοιων προσωπικοτήτων στο ΔΛΠΑΠ,  και θα παρακαλούσα τον δήμαρχο, που είναι σήμερα μαζί μας, να κάνει δεκτό το αίτημά μας για προβολή αυτών των δραστηριοτήτων του ΔΛΠΑΠ. Είχα μια συνεργασία, μέσω του κ. Αργυρού του τ. Αντιδημάρχου με την τοπική εφημερίδα Αμαρυσία, και παρακολουθώ τις δραστηριότητες άλλων δήμων ήσσονος σημασίας που προβάλλονται συνεχώς. Οι επιτυχίες του Πανεπιστημίου μας έχουν εντυπωσιάσει άλλα Δημοτικά Πανεπιστήμια, ακόμη και αυτό το επιτυχημένο του Δήμου Περιστερίου.

Πρωταγωνιστικό, αναμφισβήτητα, ρόλο στο έργο του Πανεπιστημίου παίζουν οι φοιτητές μας – οι φοιτήτριές μας δηλαδή (Παν/μιο Θηλέων) – με την συνεχή παρακολούθηση των μαθημάτων και τη συμμετοχή τους  σε δραστηριότητες, που είναι πράγματι εντυπωσιακές. Εξάλλου, και όλοι όσοι δίδαξαν στο ΔΛΠΑΠ εξεπλάγησαν από το υψηλό επίπεδο και  την αγάπη των φοιτητών για γνώση.

Χάριτες, λοιπόν, οφείλουμε στην Πρόεδρο κ.Δημουλή, καθώς και στις Υπεύθυνες των δύο ομάδων, που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο, στην κ. Έφη Γιαννακοπούλου, της ομάδας της χορωδίας, και στην κ. Βασιλική Λάμπρου, της αντίστοιχης του θεάτρου . Οι δύο αυτές ομάδες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους πολιτιστικούς στόχους, την πρόοδο και την προβολή του Πανεπιστημίου, αλλά και του Δήμου Αγ. Παρασκευής, και φυσικά θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις φοιτήτριες που συμμετέχουν σε αυτές τις ομάδες με οίστρο, και μας έχουν κάνει υπερήφανους με τις ωραίες εκδηλώσεις τους.

Ας ευχηθούμε σήμερα που κλείνει άλλος ένας κύκλος μαθημάτων, να είμαστε όλοι  υγιείς, δυνατοί  και να συνεχίσουμε την καλή και αποδοτική συνεργασία μας με τον Δήμο, και  με τον ίδιο ενθουσιασμό το όμορφο έργο μας με στόχο πάντα να κρατάμε ψηλά το ΔΛΠΑΠ και πρότυπο για όλα τα Δημοτικά Λαϊκά Πανεπιστήμια της χώρας μας.

Στέλλα Πριόβολου, Ομ. καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ

Κοσμήτωρ Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ. Παρασκευής

Τακτικό μέλος Φιλολογικού Συλλόγου ‘’ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ’’

 

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 2024

 

Related Posts