Την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2017 στις 6.00΄ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2016- 2017 του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου μας στην αίθουσα διεξαγωγής των μαθημάτων στο 2ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής (Νεαπόλεως 7).
Με την συμπλήρωση αυτού του έτους μπήκαμε στην ενηλικίωσή μας, γίναμε πιά 18 χρονών, ανέφερε χαριτολογώντας στην ομιλία της η Πρόεδρος της Επιτροπής Φοιτητών, κα Φρίντα Δημουλή, η οποία άνοιξε την εκδήλωση. Ακολούθησε η ομιλία του Κοσμήτορα κ. Νίκου Πετρόχειλου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ιστορικό του Πανεπιστημίου μας, ταξιδεύοντας νοσταλγικά στην πρόσκληση του αείμνηστου Δημάρχου Σταύρου Κώτση προς τους πανεπιστημιακούς καθηγητές της πόλης μας για την εκπλήρωση αυτού του ιδανικού.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο αξιότιμος Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εξαίροντας την πορεία αυτού του ωραίου θεσμού της πόλης μας. Το ίδιο υπογράμμισαν και οι δύο πρώην Δήμαρχοι κ. Βασίλειος Ζορμπάς και κ. Βασίλειος Γιαννακόπουλος, οι οποίοι επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους και οι οποίοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα τύχει υποστήριξης και από κάθε επόμενο Δήμαρχο. Μικρή αλλά πολύ περιεκτική ομιλία απηύθυνε και η καθηγήτρια- σύμβουλος του κ. Δημάρχου κα Γεωργία Ρογάρη, η οποία αναφέρθηκε στην ελληνική γραμματεία και τόνισε ιδιαίτερα την χρησιμότητα της ελληνικής γλώσσας. Από πλευράς καθηγητών παρέστησαν οι: κ. Γεώργιος Καλακαλλάς, κ. Βασίλειος Μπέλλιος, κα Δέσποινα Δούκα, κα Γραμματική Κάρλα, κα Χρυσή Στιβακτάκη- Μουδάτσου και κ. Γεώργιος Κασιμάτης.
Το πρόγραμμα της γιορτής πλαισίωσε η χορωδία του Πανεπιστημίου μας, με εξαιρετικές επιλογές γνωστών επιτυχιών, αποσπώντας και αυτή τη φορά το έντονο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση που παρατέθηκε στον προαύλιο χώρο και ο κόσμος αποχώρησε με ευχές για Καλό Καλοκαίρι.
Παρατίθεται η ομιλία της κας Προέδρου των φοιτητών.
Ομιλία της κας Προέδρου των Φοιτητών κατά την Τελετή Λήξης
Αξιότιμε Κε Δήμαρχε και λοιποί εκπρόσωποι του Δήμου,
Σεβαστοί μας κύριοι Καθηγητές,
Αγαπημένοι μας συμφοιτητές και συμφοιτήτριες,
Φθάσαμε και φέτος αισίως στη λήξη του ακαδημαϊκού έτους και με τη συμπλήρωση αυτού του έτους μπήκαμε στην ενηλικίωσή μας. Γίναμε πιά 18 χρονών! Το φαντάζεστε; Έχουμε πλέον πλήρη βιολογική ανάπτυξη που λένε οι γιατροί μας, αλλά και ικανότητα για κάθε δικαιοπραξία που λένε οι νομικοί μας. Βέβαια, εδώ που τα λέμε, όχι ότι εμείς καταλάβαμε καμιά διαφορά. Και τούτο γιατί εμείς ήμασταν ώριμοι από την εφηβεία μας. Με τόσα ταξίδια γνώσεων που έχουμε κάνει, τόσα εκπαιδευτικά προγράμματα και τόσους σπουδαίους καθηγητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους, πώς θα μπορούσαμε να μην έχουμε μία πρόωρη ωριμότητα;
Ελάτε λοιπόν μαζί μου να κάνουμε μια γρήγορη αναδρομή στο φετινό μαγευτικό επιστημονικό μας ταξίδι, που ολοκληρώθηκε με πολύ επιτυχία μόλις δυό μέρες πριν, έχοντας ως οδηγό και φέτος τον στυλοβάτη του Πανεπιστημίου μας και ταγό της επιστημοσύνης, τον Κοσμήτορά μας κ. Νίκο Πετρόχειλο, αλλά και την αμέριστη συνδρομή του Δημάρχου μας κ. Γιάννη Σταθόπουλου μέσω της εξαιρετικής Καθηγήτριας- Συμβούλου του κας Γεωργίας Ρογάρη . Ταξιδέψαμε και πού δεν ταξιδέψαμε!
Πήγαμε στην αρχαιότητα και συνδέσαμε τον Αριστοτέλη με τη σύγχρονη επιστήμη. Και για να μην κουραστούμε πολύ, κάναμε μια στάση λίγο μετά στο βουκολικό μυθιστόρημα «Δάφνις και Χλόη» με την εκλεπτυσμένη περιγραφή του έρωτα και της φύσης. Ασχοληθήκαμε με τον Βυζαντινό πολιτισμό και βάλαμε και λίγη εσάνς από Ισλάμ, έτσι για να μην μένουμε εκτός εποχής. Βυθιστήκαμε στις βαθυστόχαστες έννοιες της φιλοσοφίας και της ζωής και για να ξελαγράρουμε αναλύσαμε τον παραδοσιακό μας χορό ως μορφή του λαϊκού μας πολιτισμού. Η γυναικεία γραφή στη λογοτεχνία μας αναπτύχθηκε από μία πολύ αξιόλογη σύγχρονη γυναικεία μορφή με πολύ εύγλωττο και παραστατικό τρόπο. Με πολύ εύγλωττο επίσης τρόπο, αλλά και με πολλές εκπλήξεις, ο νεαρός που γοητεύει με τις διαλέξεις του, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στο διαδίκτυο, μας μίλησε για την ισχύ του πολιτισμού στη διπλωματία. Για να ακολουθήσουν αμέσως μετά οι προκλήσεις της βιοηθικής στον 21ο αιώνα από μια ήρεμη επιστημονική δύναμη, που προσπαθούσε να εξισορροπήσει τις ωφέλειες και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτόν τον σύγχρονο τομέα της ιατρικής επιστήμης. Συνεχίσαμε με τον Αρκαδικό Κύκλο, ένα εν πολλοίς άγνωστο κίνημα με αναφορά στην Αρκαδία ως ιδεατό τόπο, λέει, κάτι μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.
Ύστερα σκεφθήκαμε να κάνουμε ένα μακρινό κάπως ταξίδι, υπερατλαντικό αυτή τη φορά. Βρεθήκαμε στην Ισπανόφωνη Αμερική και δεν αφήσαμε πραξικόπημα για πραξικόπημα να μην το αναφέρουμε. Την πήγαμε κάτω, την πήγαμε πάνω και καταλήξαμε στην εξωτική Καραϊβική με τα υπέροχα νησάκια της. Ευκαιρία τότε σκεφτήκαμε ότι είναι να μας μάθει ο κ. Καθηγητής πως γίνεται αυτό το περιβόητο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μπας και δούμε καμιά άσπρη μέρα και μείς. Εκείνος όμως δεν ξεκόλλαγε από την Κούβα, οπότε αγανακτισμένοι και μείς τον ρωτάμε «Καλά, για τα Κέϋμαν δεν θα μας μιλήσετε;». «No σενιόρα, no σενιόρα, μας απάντησε. Θα μιλήσουμε μόνο για νησιά με Ισπανική κυριαρχία, τα Κέϋμαν είναι υπό Αγγλική». Εκείνος θεώρησε ότι μας έπεισε και μείς νοιώσαμε ότι χάσαμε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να μάθουμε την τέχνη του ξεπλύματος.
Από την Καραϊβική με μια πηδηξιά βρεθήκαμε στο Ορλάντο της Φλόριντας στη Βόρεια Αμερική και από το Cape Canaveral με μια ρουκέτα εκτοξευτήκαμε στην εξωγήϊνη αρχαιολογία για να ανακαλύψουμε τα συγκλονιστικά ευρήματα στο ηλιακό μας σύστημα. Εκεί κι αν χαθήκαμε στο διάστημα! Αφού περιπλανηθήκαμε αρκετά, κυρίως γύρω από τη σελήνη, χωρίς να καταφέρουμε να δούμε την πίσω μεριά της, αποφασίσαμε να προσγειωθούμε και πάλι και πέσαμε κατ’ ευθείαν πάνω στο φαινόμενο Χίτλερ. Παγώσαμε για λίγο και μετά ταξιδεύοντας πάλι στο χρόνο πίσω, πήγαμε και χωθήκαμε στο Ευπαλίνειον όρυγμα. Θαυμάσαμε την αμφίστομη αυτή σήραγγα της αρχαιότητας και από τη Σάμο τρέξαμε στην Κόρινθο για να σπρώξουμε ένα καράβι πάνω στη δίολκο από τον Κορινθιακό στο Σαρωνικό κόλπο, για να ξεκουράσουμε λίγο τους κουρασμένους δούλους. Σ όλη αυτή την περιπέτεια είχαμε για σάουντρακ τη βαθειά φωνή του μεγάλου δασκάλου μας, του αγαπημένου μας κ. Τάσιου.
Ο επόμενος σταθμός μας, μας έφερε πάλι στη σύγχρονη εποχή και σε ένα θέμα που ήταν όλο από μόνο του μια τραυματική εμπειρία. Ήταν ο εμφύλιος πόλεμος, ένα θέμα που ακόμα τσουρουφλάει και ακόμα ξυπνάει πάθη. Όταν όμως η κα Καθηγήτρια ξέρει να το σερβίρει σωστά και όταν το ακροατήριο έχει την ωριμότητα της ψύχραιμης αντιμετώπισης, τότε δικαιώνεται το πανεπιστήμιο ως ένας χώρος όπου μπορούν να ακούγονται ελεύθερα όλες οι απόψεις. Η αρχή της διπλής αλήθειας στον νεότερο ελληνικό στοχασμό ήταν το επόμενο θέμα μας. Η σχέση της πίστης και του ορθού λόγου, οι αλήθειες των Γραφών από τη μια μεριά και της επιστήμης από την άλλη.
Ακολούθησαν τα νέα αντικείμενα που εντάξαμε φέτος στη θεματολογία μας, αυτά της γεωπολιτικής και της γεωστρατηγικής, και πειστήκαμε ότι τα γεωπολιτικά θέματα δεν αφορούν μόνο τις αίθουσες των επιχειρήσεων, αλλά και την καθημερινότητα του απλού πολίτη. Πετάξαμε πάνω από το Αιγαίο μας με πανάξιο και έμπειρο κυβερνήτη και ενημερωθήκαμε για θέματα στρατηγικής και άμυνας, αλλά και ενεργειακά και ΑΟΖ. Συνεχίσαμε το ταξίδι μας μέχρι και τις εμπόλεμες ζώνες με άλλον ικανότατο αναλυτή επί των γεωπολιτικών εξελίξεων, για να αντιληφθούμε καλύτερα τον μετασχηματισμό που συντελείται στις μέρες μας σε παγκόσμια σφαίρα από διπολικό σε μονοπολικό και τώρα σε πολυπολικό σύστημα. Και όλα αυτά για να γίνουν πιο κατανοητές οι επιπτώσεις τους πάνω στις αγαπημένες μας χώρες Ελλάδα και Κύπρο.
Δυό ακόμα μείζονα ζητήματα που αφορούσαν στην υγεία μας, μας απασχόλησαν επίσης έντονα σε σημείο που η αξιολογότατη καθηγήτριά μας που μας μίλησε για το Ελληνικό Σύστημα Υγείας και μας παρέθεσε ένα κάρο στοιχεία, να διερωτάται Quo Vadis? Στην ουσία μέσα από αυτή την ερώτηση έδινε κεκαλυμμένα και την απάντηση και μείς από τη μεριά μας διερωτηθήκαμε τι λένε οι υπεύθυνοι που ασφαλώς γνωρίζουν όλα αυτά τα στοιχεία; Αφήσαμε με σκεπτικισμό την κα καθηγήτρια και το ερωτηματικό της και στρέψαμε την προσοχή μας σε θέματα πιο πρακτικής σημασίας, όπως είναι τα ορθοπαιδικά. «Να στεκόμαστε στα πόδια μας και να έχουμε το μυαλό στο κεφάλι μας» είναι η συνήθης ευχή-έκκληση που ακούμε από μεγάλους κυρίως ανθρώπους υποδηλώνοντας με αυτή τη φράση τη μέγιστη σημασία των θεμάτων της ορθοπαιδικής ιατρικής. Επί τη ευκαιρία πάντως θα ήθελα να πω γι αυτόν τον κλάδο, ας αποφασίσει επιτέλους πως θέλει να γράφουμε την ειδικότητά του, γιατί μας μπερδεύει. Παρατηρούμε έναν διχασμό για το -ε- ή το -αι-. Εμείς τελικά πιο να ακολουθήσουμε;
Ερμήνευσε Ντοστογιέφσκι φέτος στο θέατρό του ο ηθοποιός υψηλής τέχνης και επόμενος υπέροχος ομιλητής μας. Όποιος δεν είδε την παράστασή του απλά έχασε. Ήταν ένα μαγευτικό ταξίδι για σκεπτόμενους ανθρώπους με βαθείς προβληματισμούς, μεγαλειώδη μηνύματα και ελπιδοφόρο τέλος. Ερμηνεία εξαιρετική. Σε μας ήρθε κοντά για να μας μιλήσει για τον ρόλο του ηθοποιού στη σύγχρονη κοινωνία, τον οποίο χαρακτήρισε ως αποστολή.
Ολοκληρώσαμε το ταξίδι μας με ένα μάθημα για το μεγαλοπρεπές κτίριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Γιατί κυρίες μου και κύριοι εμείς είμαστε άρχοντες και αρχόντισσες με αρχέγονη καταγωγή κι ας λένε ό,τι θέλουν οι παλιοί και οι σύγχρονοι Φαλμεραϋερς! Ο πολύ ικανός, ευχάριστος και τελευταίος ομιλητής μας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του μεγάρου, μας βοήθησε να γαληνέψει η ψυχούλα μας με όμορφες εικόνες υψηλής αισθητικής και προγράμματα επιπέδου.
Το ταξίδι της γνώσης τελείωσε εδώ. Οι εκδηλώσεις- επισκέψεις- εκδρομές με τις οποίες το διανθίσαμε, εντασσόμενες πάντα στο πλαίσιο μορφωτικές- εκπαιδευτικές- ψυχαγωγικές, ήταν πάρα πολλές. Δεν θα τις αναφέρουμε εδώ φυσικά, με μία και μοναδική εξαίρεση, αυτή στο εργαστήριο του διακεκριμένου και καταξιωμένου γλύπτη μας κ. Καλακαλλά, που ούτως ή άλλως εντασσόταν στο πρόγραμμα μαθημάτων.
Κλείνοντας κυρίες και κύριοι, θα πάρω όσο πιο σοβαρό ύφος διαθέτω και θα κάνω μία έκκληση από καρδιάς, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων αυτών των ανθρώπων που κάθονται γύρω σας, αλλά και πολύ περισσότερων που δεν βρίσκονται εδώ. Επειδή σπάνια συναντά κανείς τόσους πνευματικούς ανθρώπους μαζεμένους, θέλουμε να σας παρακαλέσουμε να αναλάβετε πιο ενεργό, πιο προβεβλημένο και πιο εμφανή ρόλο στην κοινωνία. Στην εποχή με την κατ’ εξοχήν κρίση των αξιών που ζούμε, ο κόσμος σας έχει μεγάλη ανάγκη. Έχει ανάγκη από στηρίγματα σαν και σας. Καλώς ή κακώς δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς μας, οι οποίοι κατά το μέγιστο μέρος τους εισπράττουν την απαξίωσή του. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους ακαδημαϊκούς μας. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους ανθρώπους των ενόπλων μας δυνάμεων, τους οποίους εμπιστεύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους σοβαρούς ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού μας. Όλοι εσείς, λοιπόν, καλείστε να αναλάβετε σήμερα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο για την καλλιέργεια των ηθών, των αξιών και των προτύπων, που απαιτούνται για την έστω και μακροπρόθεσμα πολυπόθητη αναστροφή του κλίματος που προσδοκούμε. Εμείς από τη μεριά μας υποσχόμαστε και το κάνουμε στο βαθμό που μπορούμε, να γινόμαστε οι πολλαπλασιαστές σας, οι πολλαπλασιαστές της γνώσης και των αξιών που μας μεταδίδετε. Εξάλλου μόνο έτσι το Πανεπιστήμιό μας, αυτός ο ωραίος θεσμός, το στολίδι του Δήμου μας θα εκπληρώνει τον στόχο του, θα έχει μέλλον και προοπτική αναβάθμισης.
Σας ευχαριστώ.
Η Πρόεδρος των Φοιτητών
Φρίντα Δημουλή