Ο Σπύρος Καραβιώτης γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Έζησε και μεγάλωσε στο Αργοστόλι και από μικρή ηλικία το μουσικό του αισθητήριο γαλουχήθηκε στους ήχους της κεφαλληνιακής αρμονίας. Διδάχθηκε την παράδοση της καντάδας μέσα από την οικογένεια, αλλά και από τις χορωδίες του Αργοστολίου σε σημείο που συντέλεσαν καθοριστικά στην ενασχόλησή του με την χορωδιακή πράξη και το bel canto τραγούδι γενικότερα.
Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του με άριστα από το 2ο Γενικό Λύκειο Αργοστολίου (1996) σπούδασε τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός (Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας, 2003) και παράλληλα ανώτερα θεωρητικά της μουσικής. Συγκεκριμένα, είναι αριστοπτυχιούχος ανωτέρων θεωρητικών της μουσικής από το Ελληνικό Ωδείο με καθηγητή τον μαέστρο Γιώργο Αραβίδη Αρμονία (2002), Αντίστιξη (2004), Φούγκα, (2006) και διπλωματούχος μονωδίας με άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο από το Ωδείο Ακρόπολις με καθηγητή τον διεθνούς καριέρας οξύφωνο Ζάχο Τερζάκη (2011). Ακολούθως, σπούδασε Ιστορικός Μουσικολόγος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2016) με βαθμό Άριστα (9,31) και σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος εκπονώντας την διδακτορική διατριβή του με τίτλο: «Το χορωδιακό τραγούδι στην Κεφαλονιά την περίοδο της Αγγλικής κυριαρχίας έως τον καταστροφικό σεισμό του 1953».
Μαζί με τον αδερφό του Γεράσιμο, θεωρούνται οι Τραγουδιστές της Κεφαλονιάς, αφού εκπροσωπούν πολιτιστικά το νησί σε κάθε τους μουσική εμφάνιση. Φέτος κλείνουν 30 χρόνια διαρκούς καλλιτεχνικής παρουσίας και έχουν εμφανιστεί σε πλήθος ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών (Έχει γούστο, Στάση ΕΡΤ, Αλάτι της Γης, Μένουμε Ελλάδα) προβάλλοντας ανά το πανελλήνιο το Κεφαλονίτικο τραγούδι και την καλή ελληνική μουσική. Ταυτόχρονα, έχουν κυκλοφορήσει πέντε δίσκους με επτανησιακές καντάδες και δικά τους τραγούδια, ενώ έχουν συνεργαστεί και με κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Νίκος Ιγνατιάδης και ο Γιάννης Σπανός.
Είναι διαχειριστές των μουσικών αρχείων των μαέστρων της καντάδας Νικόλαου Τσιλίφη και Διονύση Αποστολάτου και στόχος τους είναι η σταδιακή ψηφιοποίησή τους, ώστε να διαφυλαχθούν από την φθορά του χρόνου, αλλά και να είναι προσβάσιμα από κάθε μελλοντικό μουσικό ή ερευνητή.