Σάββας Καλεντερίδης

Σχης (ΤΘ) ε.α. – Συγγραφέας – Εκδότης

Γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία απεφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και φοίτησε σε όλα τα σχολεία των τεθωρακισμένων και των καταδρομών. Επίσης, υπηρέτησε επί σειρά ετών σε κρίσιμες θέσεις και στο εξωτερικό.

Τον Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Η παραίτησή του οφείλεται στη διαφωνία του με το χειρισμό από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης της «Υπόθεσης Οτζαλάν», τον Ιανουάριο του 1999, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Ο Σάββας Καλεντερίδης, που συνόδευε τον Κούρδο ηγέτη κατά τη διάρκεια της περιπετειώδους μετακίνησής του στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κένυα, συνέγραψε το βιβλίο «Παράδοση Οτζαλάν: Η Ώρα της Αλήθειας» καταθέτοντας την ιστορική του μαρτυρία, για την οποία μαρτυρία κανείς από τους συμμετέχοντες στην υπόθεση πολιτικούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες δεν εξέφρασε καθ’ οποιονδήποτε τρόπο κάποια ένσταση ή διαφωνία! Σημειωτέον ότι το βιβλίο έφθασε στην κορυφή των πωλήσεων, ξεπερνώντας τις 15 χιλιάδες αντίτυπα.

Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο «Ινφογνώμων Εκδόσεις» και από το 2008 το ιστολόγιο «Ινφογνώμων Πολιτικά».

Ο Σάββας Καλεντερίδης από το 2011 είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα Δημοκρατία και Κυριακάτικη Δημοκρατία, ενώ αναλύσεις και άρθρα του, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες.

Συγγραφικό έργο

Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου «Κράτος συμμορία» ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την «Έκθεση Σουσουρλούκ».

Έχει γράψει τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς «Ανατολικός και Δυτικός Πόντος» και «Ιωνία – Χίος – Σμύρνη», ενώ το 2016 εξέδωσε από τις εκδόσεις του το βιβλίο του με τίτλο «Κρίση και Πατριωτισμός».

Σε συνεργασία με το ίδρυμα «Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ» συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930 και του CD Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Μετέφρασε και επιμελήθηκε της έκδοσης του βιβλίου «Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν», του Μουράτ Καραγιλάν, ενός εκ των ηγετών Κουρδικού Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος και υπαρχηγού του Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου «Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής: Μύθος και πραγματικότητα», του βιβλίου «Οι μειονότητες στην Τουρκία» και σειράς ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών, όπως Κάτω Ιταλία – Μεγάλη Ελλάδα, Σικελία, Ρόδος – Καρία – Λυκία, Χίος – Σμύρνη, Αιολία –Λέσβος-Αϊβαλί, Βουλγαρία – Ανατολική Ρωμυλία, Καππαδοκία – Κεντρική Ανατολία, Κωνσταντινούπολη – Μαρμαράς και Κρήτη, κ.ά..

Για το συγγραφικό του έργο έχει βραβευθεί με το Χρυσό Μετάλλιο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Διδακτικό έργο

Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι διαλέκτης της Σχολής Εθνικής Αμύνης και της Σχολής Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης έχει κάνει παρουσιάσεις σε θέματα διεθνών σχέσεων και γεωπολιτικής στη Σχολή Γονέων Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Ασπροπύργου.

Related Posts