ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ-ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ, ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΚΗΘΥΡΩΝ (2 Ιουν. 2022)

Στις 2 Ιουνίου 2022 αρκετά μέλη του πανεπιστημίου μας με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Ιωάννη Αργυρό επισκέφτηκαν το Ίδρυμα Λασκαρίδη στον Πειραιά, ύστερα από πρόσκληση του Αστρονόμου, Καθηγητή Φυσικής Διαστήματος του ΕΚΠΑ κ. Ξενοφώντος Μουσά. Ο κ. Μουσάς, ο οποίος διδάσκει και στο πανεπιστήμιό μας, είναι από τους πρωταγωνιστές της μελέτης του αρχαιότερου υπολογιστή του κόσμου, του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Η πρόσκληση αφορούσε σε παρουσίαση αστρονομικού ρολογιού- πλανηταρίου, βασισμένου στις μελέτες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, για πρώτη φορά παγκοσμίως, συγχρόνως και από κοινού του Πανεπιστημίου της Σονόρας του Μεξικού και της Ωρολογοποιΐας Relojes Olvera IΙI Generacion με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επισημαίνεται ότι αυτό το ρολόι δείχνει τις θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης (και την φάση της Σελήνης) και των πλανητών, προβλέπει τις εκλείψεις, προσδιορίζει πότε θα γίνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες κ.ά..

Η παρουσίαση έγινε διαδικτυακά και οι ομιλίες ήταν στην Ισπανική, Αγγλική και Ελληνική γλώσσα. Συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες καθηγητές, μεταξύ των οποίων η Πρύτανις του Πανεπιστημίου της Σονόρας κυρία Maria  Rita  Plancarte   Martinez, ο Διευθυντής της Ωρολογοποιΐας κύριος Jesus Clemente Olvera Trejo και ο εκπρόσωπος του ΕΚΠΑ, αστροφυσικός κύριος Ξενοφών Μουσάς.

Ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση, η οποία περιποιεί τιμή πέρα από τα πρόσωπα και για τις δύο χώρες που συμμετείχαν, την οποία οι φοιτητές μας απήλαυσαν μέσα στον ατμοσφαιρικό και επιβλητικό χώρο του Ιδρύματος Λασκαρίδη.

Ακολουθούν όλα τα κείμενα της εκδήλωσης μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα.

Η Πρόεδρος των Φοιτητών

Φρίντα Δημουλή

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ-ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ, ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΚΗΘΥΡΩΝ (2 Ιουν. 2022)

Related Posts