Παναγιώτης Καραφωτιάς

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, π. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟ-ΙΣΡΑΗΛ

Ο Παναγιώτης Ι. Καραφωτιάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αρκαδία. Σπούδασε στην Αμερική και στη Γαλλία. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών (ΒS) του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις, αριστούχος Διεθνών Σχέσεων (ΜΑ) του Πανεπιστημίου της Νέας Yόρκης και πτυχιούχος Τρίτου Κύκλου Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Παρισίων (IEDES).

Εργάστηκε στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα σε σημαντικές θέσεις και, επιπλέον, διετέλεσε επί είκοσι τρία χρόνια Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος στο Γραφείο του ΟΗΕ για Ελλάδα,  Κύπρο και Ισραήλ όπου  ήταν και Υπεύθυνος του Προγράμματος Διαλέξεων του ΟΗΕ.  Μεταξύ άλλων ανέλαβε την πρωτοβουλία συνεργασίας του ΟΗΕ με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Μετά την συνταξιοδότηση του από τον ΟΗΕ υπηρέτησε ως Ειδικός Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων στην Ακαδημία Αθηνών και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και από το 2001 έως το 2013 διετέλεσε Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων (και από το 2003 πρόεδρος του Τομέα) στο Πανεπιστήμιο Ινδιανάπολης και μετά έως το 2016 στο Κολλέγιο της Νέας Υόρκης στην Αθήνα.

Έχει συγγράψει τρία Δοκίμια “ΟΗΕ: Ο Μέγας Παρεξηγημένος”,  “Επισημάνσεις σε Καίρια Διεθνή και Εθνικά Θέματα”, και «Διεθνείς Σχέσεις : Το Σύγχρονο Ανθρωπορυχείο» καθώς και 8 ποιητικές συλλογές με τίτλο “Στρατοκόπος” και ένα πεζό, «Πέτρινες Συνειδήσεις». Του έχει απονεμηθεί το διεθνές βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ, καθώς και το πρώτο πανελλήνιο βραβείο και ειδικός έπαινος από τη Δελφική Αμφικτιονία για την ποίηση του για την ειρήνη. Έχει επίσης βραβευθεί από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, τη Νομαρχία Αττικής, κ.ά. για την προσφορά του στον ΟΗΕ και τα Γράμματα.  Έχει, επίσης, τιμηθεί με έπαινο από το περιοδικό Νουμάς για διήγημα.

Ποιήματα και πεζά κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Νέα Εστία, Φιλολογική Πρωτοχρονιά, Νουμάς, Νέα Σκέψη, Αιολικά Γράμματα, Πνευματική Ζωή, ενώ ορισμένα από τα ποιήματα του έχουν μελοποιηθεί. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα στον ελληνικό τύπο και ορισμένα στον ξένο, έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις και συνεντεύξεις σε θέματα ΟΗΕ και Διεθνών Σχέσεων, και έχει οργανώσει δεκάδες συνέδρια σε παρεμφερείς τομείς. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Συλλόγου Στελεχών ΟΗΕ, της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής και άλλων σημαντικών οργανώσεων.

Related Posts