ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΡΟ ΓΟΥΔΗ/ ‘’LIFE IN SPACE’’ (16 Δεκ. 2023)

Για πρώτη φορά στη χώρα μας παρουσιάζεται μια πολύ συναρπαστική έκθεση για το Διάστημα. Φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή και η διάρκειά της είναι τρίμηνη, Οκτ. 2023- Ιαν. 2024. Το όνομά της; ‘’Life in Space’’, ‘’η Ζωή στο Διάστημα’’. Για τη διοργάνωσή της συνεργάστηκαν η Αμερικανική ΝΑΣΑ (National Aeronautics and Space Administration), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και ο Ιταλικός Διαστημικός Οργανισμός (ASI). Το Πανεπιστήμιό μας δεν θα μπορούσε να μην εντάξει στις δράσεις του μια τέτοια εμπειρία. Το Σάββατο 16 Δεκ. 2023 αρκετά μέλη του έζησαν ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα από μια ιστορική περιήγηση της κατάκτησης του διαστήματος. Ξεναγός μας δεν ήταν κάποιος διαστημικός επιστήμονας, ούτε ένας αεροπόρος, αλλά ένας καταπληκτικός επιστήμονας της κλασικής φιλολογίας του ΕΚΠΑ, ο κ. Βασίλης Ζησιόπουλος.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε με τον Ιούλιο Βερν και την επιρροή που είχε το συγγραφικό του έργο στην κατασκευή των πυραύλων πολλά χρόνια αργότερα. Ακολούθησαν οι πρωτοπόροι της αστροναυτικής επιστήμης με ειδική αναφορά στον ‘’πατέρα των πυραύλων’’ διαπρεπή φυσικό και μηχανικό Γερμανοεβραίο Βέρνερ Φον Μπράουν. Η ιστορία της πορείας του ανθρώπου προς το διάστημα εξελίχθηκε κυρίως με τους Σοβιετικούς να εξέρχονται πρώτοι στο διάστημα με τον θρυλικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν το 1961 και τους Αμερικανούς να πατούν πρώτοι στο φεγγάρι με τον επίσης θρυλικό αστροναύτη Νηλ Άρμστρονγκ και αμέσως μετά τον Μπουζ Όλντριν το 1969, όταν όλη η ανθρωπότητα καθηλωνόταν μπροστά στις οθόνες των τηλεοράσεων.

Όλη η σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε γι αυτό το σκοπό βρίσκεται εκεί. Αυθεντικά αντικείμενα από αποστολές, πιστά αντίγραφα σκαφών, μοντέλα πυραύλων και δορυφόρων, διαστημικά οχήματα, πιλοτήριο διαστημικού λεωφορείου, διαστημικές στολές, φαγητά και τουαλέτα αστροναυτών, βράχος από τη σελήνη, Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κ.α. Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό για τον επισκέπτη είναι η εικονική πραγματικότητα που του προσφέρεται να έχει σε ειδικό χώρο της έκθεσης.

Ήταν μια μαγευτική αλησμόνητη εμπειρία.

Φ.Δ.

Related Posts