ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ (18 ΙΑΝ. 2025)

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025, μια ηλιόλουστη μέρα μέσα στην καρδιά του χειμώνα, το Πανεπιστήμιό μας πραγματοποίησε μονοήμερη εκδρομή στην πανέμορφη Στενή της Εύβοιας. Η μεγάλη εναλλαγή εικόνων από τα ήρεμα νερά του Ευβοϊκού κόλπου μέχρι τα χιόνια της Δίρφης, σε συνδυασμό με το υπέροχο φαγητό σε γραφική ταβέρνα της Στενής και κυρίως με την ευχάριστη ατμόσφαιρα της ομάδας μας, έκαναν και αυτή την εκδρομή μας απολαυστική και αξέχαστη. Αυτή τη φορά μάλιστα είχαμε τη χαρά να συνοδευόμαστε και από την πολύ αγαπημένη μας καθηγήτρια της ιστορίας τέχνης και αρχιτεκτονικής, την κ. Ειρήνη Βαλλερά-Rickerson, που μοιράζεται τη ζωή της ανάμεσα σε Ελλάδα και Αμερική. Είχε μεγάλη επιθυμία να δει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας ‘’Αρέθουσα’’, που εγκαινιάστηκε σχετικά πρόσφατα το 2021, όπως και τα περισσότερα μέλη μας που το επισκεπτόντουσαν για πρώτη φορά.

Η πρώτη μας στάση, λοιπόν, έγινε στο μουσείο- κόσμημα της πόλης- ‘’Αρέθουσα’’, που στεγάζεται σε κομψοτέχνημα πρώην βιομηχανικό κτήριο και παρουσιάζει αντικείμενα από όλη την Εύβοια και τη Σκύρο από την παλαιολιθική περίοδο μέχρι τον 20ό αιώνα. Το απολαύσαμε αρκετά, παρότι δεν είχαμε ξενάγηση από ειδικό, και κατευθυνθήκαμε προς την Αρτάκη, για να στρίψουμε ακριβώς στο κέντρο της δεξιά προς τη Δίρφη. Οι αποστάσεις δεν ήταν μεγάλες. Λίγο πριν τη Στενή, κάναμε τη δεύτερη στάση μας στην Αγία Κυριακή στα Καμπιά. Μαγευτικό τοπίο σε μια καταπράσινη ρεματιά με πλατάνια και άφθονα τρεχούμενα νερά, που δημιουργούν μικρούς καταρράκτες. Δυό μικρές γέφυρες σε οδηγούν στο πανέμορφο μικρό εκκλησάκι της Αγ. Κυριακής μέσα στη σπηλιά όπου βρέθηκε η εικόνα της και που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού του χώρου. Κυρίαρχο φυσικό στοιχείο στο τοπίο ήταν το βουητό του νερού, γι αυτό και αρκετές φίλες έσπευσαν να καταγράψουν στα κινητά τους μόνο τον ήχο.

Η εκδρομή μας συνεχίστηκε προς τη Στενή, την οποία προσπεράσαμε για να προχωρήσουμε πιο ψηλά στη Δίρφη, για να συναντήσουμε χιόνι. Πολύ λίγο μετά απολαμβάναμε χιονισμένο δασικό τοπίο με λαμπερό ήλιο. Είναι εικόνες που σε τραβούν μακριά από τη καθημερινότητα και τυπώνονται έντονα μέσα σου. Στόχος μας ήταν να φθάσουμε κοντά στα 1.000 μ. ύψος, στο λεγόμενο Viewpoint, από το οποίο έχεις θαυμάσια θέα έως τον Βόρειο Ευβοϊκό. Καθώς όμως πλησιάζαμε, το τοπίο άλλαξε απότομα, έγινε ομιχλώδες και δεν έβλεπες μπροστά σου παρά μόνο σε λίγα μέτρα. Πήραμε τις φωτογραφίες μας και στο πρώτο κατάλληλο σημείο που βρήκε ο καλός μας οδηγός Τάκης του τουριστικού γραφείου ‘’Messogia Tours’’ κάναμε στροφή για επιστροφή.

Στη Στενή πιά, περπατήσαμε για λίγο στα γραφικά της στενάκια και καταλήξαμε στην ιστορική ταβέρνα ‘’Κισσός’’, που μας περίμενε με το τζάκι αναμμένο. Γευτήκαμε το πολύ καλό φαγητό που προσφέρει χρόνια τώρα στους πελάτες του, πήραμε το γλυκάκι μας στο παρακείμενο ‘’Γλυκοπωλείο’’ και νωρίς το απόγευμα φύγαμε για την παραλία της Χαλκίδας. Ήταν η τελευταία μας στάση για σουλάτσο και καφεδάκι. Ήρθε και μας συνάντησε για έναν απλό χαιρετισμό η επίσης αγαπημένη μας καθηγήτρια, η εξαιρετική Χαλκιδέα ζωγράφος με τα πρωτότυπα έργα της κ. Εύη Σαραντέα. Χαιρόμαστε ειλικρινά στο Πανεπιστήμιό μας, όταν με τους καθηγητές μας πέρα από τις πλούσιες γνώσεις τους που μας προσφέρουν ανιδιοτελώς, αναπτύσσουμε και φιλικές κοινωνικές σχέσεις εκτίμησης και σεβασμού. Αποχαιρετήσαμε τη Χαλκίδα την ώρα που έδυε ο ήλιος. Επιστρέψαμε τραγουδώντας και συζητώντας τις επόμενες εκδηλώσεις μας.

Φ.Δ.  

Related Posts