ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ- ΖΑΡΟΥΧΛΑ (6 Απρ. 2024)

6 Απριλίου 2024, ημέρα Σάββατο ιδανική για εκδρομή, ένα πούλμαν γεμάτο με μέλη του Πανεπιστημίου μας ξεκίνησε με προορισμό τη λίμνη Τσιβλού και το χωριό Ζαρούχλα, στον Δήμο Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας στην Πελοπόννησο.

Η πρώτη μας σκέψη ξεκινώντας ήταν να αναφερθούμε στη θλιβερή επέτειο της 6ης Απριλίου του 1941, όταν η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στη χώρα μας. Μιλήσαμε λίγο για το σχέδιο επίθεσης ‘’Μαρίτα’’ της Βέρμαχτ και την ηρωϊκή αντίσταση των πατεράδων μας στα οχυρά της ‘’Γραμμής Μεταξά’’ και αναλογιστήκαμε το αντίστοιχο πρωϊνό της ημέρας εκείνης.

Εξυμνήσαμε τους προγόνους μας, ευχηθήκαμε να μην ξανάρθουν τέτοιες μέρες, παρότι τα μαύρα σύννεφα στο πίσω μέρος του μυαλού μας συνεχίζουν να συσσωρεύονται, και συνεχίσαμε να απολαμβάνουμε την εκδρομή μας.

Κοντά στην Ακράτα, στρίβοντας για τον Χελμό και μέχρι τη λίμνη ο δρόμος είναι αρκετά δύσκολος, με πολλές στροφές. Ωστόσο απολαμβάνει κανείς ορεινό τοπίο διασχίζοντας τις πλαγιές των Αροανίων που φθάνοντας στα 700 μ. γίνεται ελατοσκέπαστο.

Μέσα σ αυτό το τοπίο αντικρύσαμε την πανέμορφη λίμνη Τσιβλού, που δημιουργήθηκε το 1913 από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή. Ο λαμπερός ήλιος αναδείκνυε κάθε απριλιάτικο χρώμα της ανθισμένης φύσης που περιέβαλε ή και καθρεφτιζόταν μέσα στη λίμνη. Το δύσκολο ήταν η πρόσβαση σ αυτήν από το σημείο που σταμάτησε το πούλμαν. Ήταν ομολογουμένως μια ριψοκίνδυνη κατάβαση και το αντίστροφο για ανάβαση, αλλά άξιζε τον κόπο.

Πήραμε πολλές φωτογραφίες και συνεχίσαμε για τον δεύτερο προορισμό μας που ήταν η ορεινή και γραφική Ζαρούχλα στα 1100 μ. με τα πέτρινα πυργόσπιτα, αξιοποιημένα και μη. Λέγεται ότι λόγω ακριβώς της δυσπρόσιτης θέσης της οι Οθωμανοί δεν την κατοίκησαν ποτέ. Εκεί είχαμε το μεσημεριανό φαγητό μας και έναν καφέ μετά.

Αποχωρήσαμε από αυτά τα όμορφα μέρη της ορεινής Πελοποννήσου με πολύ ωραίες εικόνες της φύσης, αλλά και με την αίσθηση ότι δεν είναι αξιοποιημένα τουριστικά. Μια απογευματινή βόλτα στην παραλία της Ακράτας μας χαλάρωσε και μας δρόσισε με θαλασσινό αεράκι. Επιστρέψαμε πολύ ικανοποιημένοι στη βάση μας σούρουπο, τραγουδώντας στη διαδρομή.

Φ.Δ.

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΣΙΒΛΟΥ

Related Posts