ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ/ «Δαιδαλίδες» (28 Ιαν. 2017)

 

Σε μια ιδιαίτερα ζωντανή και κεφάτη εκδήλωση το Σάββατο 28  Ιαν. 2017 στην αίθουσα «Δαιδαλίδες» έγινε με μεγάλη επιτυχία η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Λαϊκού Πανεπιστημίου μας. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο αξιότιμος Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εξαίροντας το ενωτικό πνεύμα των φοιτητών και την επιτυχημένη πορεία του ωραίου αυτού θεσμού της πόλης μας. Παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ κ. Παπαμιχαήλ, ο Κοσμήτορας κ. Νίκος Πετρόχειλος, ο οποίος επίσης απηύθυνε θερμό χαιρετισμό χαρακτηρίζοντας το πανεπιστήμιο ως μία σταθερή σπίθα αισιοδοξίας στις αντίξοες συνθήκες που ζούμε, άλλοι εκπρόσωποι του Δήμου και καθηγητές. Εκ μέρους των φοιτητών μίλησε με γλαφυρό και ευχάριστο τρόπο η Πρόεδρος κα Φρίντα Δημουλή. Το πρόγραμμα της γιορτής πλαισίωσε η χορωδία του πανεπιστημίου, που δημιούργησε εξαιρετικές εντυπώσεις και απέσπασε το έντονο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Παρατίθενται οι ομιλίες του κ. Κοσμήτορα και της κας Προέδρου.

 

Ομιλία του κ. Κοσμήτορα κατά την κοπή της πίτας (28-1-2017)

Μέσα σ’ έναν κόσμο γύρω μας που βασανίζεται και ταλανίζεται και απαράδεκτα  υποφέρει στον σκληρό και ανελέητο αγώνα της πεζής υλικής καθημερινότητας και, ενώ όλοι μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, ζούμε αυτή την ανελέητη, ανυπόφορη και απάνθρωπη κατάσταση και προσπαθούμε με τις όποιες δυνάμεις μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να δώσουμε στους εαυτούς μας και στους γύρω μας μια ακτίδα ζωντάνιας, εφήμερης έστω, και χαράς, υπάρχει μια σταθερή σπίθα αισιοδοξίας που μας γαληνεύει και μας τροφοδοτεί με μια κάποια ελπίδα : μιλώ για το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα του τόπου μας, που 18 τώρα χρόνια, σε πείσμα κάθε αντίξοης κατάστασης, εξακολουθεί να μαζεύει γύρω του όλους εσάς, ανθρώπους που διψούν για μάθηση, για πληροφόρηση και επικοινωνία, στο μικρό αμφιθέατρο του Β΄ Γυμνασίου της Αγίας Παρασκευής και εκεί, με τη συγκινητική αφοσίωση και ουσιαστική βοήθεια ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης -θυμόσαστε τους στίχους του ποιητή «βραχνά ο παπάς ο δάσκαλος εκεί θεριεύει την αποσταμένη ελπίδα με λόγια μαγικά» από κάποια άλλη εποχή βεβαίως, ασφαλώς τραγικότερη, αλλά ποιοί τάχα και πόσοι ευδιάκριτοι διαχωρισμοί θα μπορούσαν να χωρέσουν  κάτω από τον όρο “τραγικότητα” ; –  καθένας από τους πανεπιστημιακούς δασκάλους σας προσφέρει από τον κόσμο της σοφίας του ό,τι το καλύτερο και επωφελέστερο για σας όλους.

Και από δίπλα, οι αρχές του τόπου μας, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, συμπορεύονται και συμπαρίστανται με όποιες δυνάμεις καλύτερες διαθέτουν, για να εξακολουθήσουμε να βαδίζουμε με τις λιγότερες δυνατές δυσκολίες, την πορεία που χαράξαμε πριν από 18 τόσα χρόνια και, με πείσμα και ανυποχώρητη επιμονή αλλά και εμμονή στα ιδανικά και τα πιστεύω μας, σκεπτόμαστε να τη διατηρήσουμε για χρόνια ακόμη, όσο πάει, όσο γίνεται περισσότερο, όσο ο εθελοντισμός εξακολουθεί να έχει κάποιο νόημα και έμπνευση για τις ανθρώπινες καρδιές. Και, ανάμεσα στη μάθηση, γιορτές όπως αυτή εδώ, το κόψιμο της πίτας, αλλά και η επίσκεψη σε μουσεία και χώρους εναποθήκευσης του πολιτισμικού αγώνα του ανθρώπου, και η παρακολούθηση ενός θεατρικού έργου, και η εκδρομή και η συζήτηση σε τόπους περισσότερο χαλαρούς, και, πάνω απ’ όλα ίσως, η σφυρηλάτηση των δεσμών φιλίας και αγάπης ανάμεσά μας, που μας κρατούν ενωμένους σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που μοχθεί να περάσει η πατρίδα μας και καθένας από εμάς.

Εύχομαι ό,τι το καλύτερο για όλους σας την καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά. Με συμπαθάτε που παρασύρθηκα από την αγωνία που ταλανίζει όλους μας και τις ελπίδες που εμφωλεύουν σε κάθε ελληνική καρδιά και σας είπα δυο λόγια περισσότερα. Κύριε Δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι, αγαπημένοι μας ακροατές στον τόπο της γνώσης, να είσθε όλοι σας πάντοτε καλά.

Ο Κοσμήτωρ

Νικόλαος Πετρόχειλος


Ομιλία της κας Προέδρου κατά την κοπή της πίτας (28-1-2017)

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

 

Αξιότιμε Κε Δήμαρχε και λοιποί εκπρόσωποι του Δήμου,

Σεβαστοί μας κύριοι Καθηγητές,

Αγαπημένοι μας συμφοιτητές και συμφοιτήτριες,

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ σ αυτόν τον πολύ όμορφο χώρο της περιοχής μας, που μας πάει πίσω στις αρχικές ρίζες της φυλής μας και στον μυθικό Δαίδαλο, για να γιορτάσουμε την έναρξη της καινούργιας χρονιάς, να ανταλλάξουμε κάποιες ευχές, να γνωριστούμε κάπως καλύτερα, να προβάλουμε κατά έναν τρόπο το έργο του πανεπιστημίου μας, όπως για παράδειγμα τη νέα σχετικά αλλά πολύ καλή χορωδία μας και τέλος, για να δώσουμε θέμα στην εξαιρετική μας γραμματέα, την κα Ελένη Ρούσσου, να γράψει την εκδήλωσή μας στα πρακτικά της, για την οποία είμαι σίγουρη ότι δεν θα παραλείψει ούτε πόσα σκαλοπάτια ανεβήκαμε για να φθάσουμε μέχρις εδώ.

Τώρα, επειδή σ αυτές τις περιπτώσεις συνήθως λέμε τα τετριμμένα, που όμως είναι και ουσιαστικά, όπως «Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος», «Να’ χουμε υγεία», «Να’ μαστε καλά», τελευταία προσθέτουμε και «Το κακό να σταματήσει εδώ, να μη μας βρεί τίποτα χειρότερο» και άλλα τέτοια σχετικά, πάντως όλα στρέφονται γύρω από το καλό και την ευτυχία, εγώ έψαξα και βρήκα μερικά μηνύματα ευτυχίας και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας. Δεν είναι πολλά, δεν θα σας κουράσω πολύ, έχουν όμως τη σημασία τους και ελπίζω να αρέσουν και σε σας όπως και σε μένα που τα επέλεξα. Διαβάζω ευθύς αμέσως:

 

«Καθώς γερνάμε, και γινόμαστε σοφότεροι, συνειδητοποιούμε σιγά-σιγά ότι:

– Ένα ρολόι των 300 νομισμάτων δείχνει την ίδια ώρα με ένα ρολόι των 30 νομισμάτων.
– Ένα πορτοφόλι των 300 ευρώ χωράει τα ίδια χρήματα με ένα πορτοφόλι των 30 ευρώ.
– Η μοναξιά σε ένα σπίτι 30 τ.μ. ή 300 τ.μ. είναι η ίδια.
Ελπίζω μια μέρα να συνειδητοποιήσεις ότι η εσωτερική σου ευτυχία δεν προέρχεται από τα υλικά πράγματα στον κόσμο.
-Δεν έχει σημασία αν ταξιδεύεις σε πρώτη ή οικονομική θέση, σε περίπτωση ατυχήματος και στις δυό περιπτώσεις δεν θα βγεις από το αεροπλάνο.
Ελπίζω να συνειδητοποιήσεις ότι αληθινή ευτυχία είναι να έχεις φίλους και αδελφούς με τους οποίους μπορείς να μιλήσεις, να γελάσεις και να τραγουδήσεις. (Καλή ώρα σαν και μας εδώ σήμερα).

 

Πέντε στοιχεία για την ευτυχία:

  1. Μην μάθετε στα παιδιά σας να γίνουν πλούσια, μάθε τους να είναι ευτυχισμένα, ώστε να δουν την αξία των πραγμάτων και όχι την τιμή τους.
  2. Φάτε το φαγητό σας, σαν να είναι το φάρμακό σας, αλλιώς θα πρέπει να παίρνετε το φάρμακο σας, σαν να είναι το φαγητό σας.
  3. Όποιος σας αγαπάει δεν θα σας αφήσει ποτέ. Ακόμη κι αν έχει 100 λόγους για να το κάνει, θα βρει έναν λόγο για να μείνει.
  4. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να είναι κάποιος ένα ανθρωπινό ον και στο να είναι άνθρωπος. Πολύ λίγοι το καταλαβαίνουν.
  5. Είστε αγαπημένος όταν γεννιέστε, και θα είστε όταν πεθάνετε. Από εσάς εξαρτάται αν θα είστε και τον ενδιάμεσο χρόνο.

 

Οι έξι καλύτεροι γιατροί στον κόσμο:

1.Το φως του ήλιου

2.Η ανάπαυση

3.Η άσκηση

4.Η διατροφή

5.Η αυτοπεποίθηση, και

6.Οι φίλοι

Διατηρείστε τους σε όλα τα στάδια της ζωής σας και απολαύστε μια υγιή ζωή. Βρίσκετε να μας λείπει κανένας;».

 

Αριστοτέλης

Αλλά κι αν θελήσουμε να το βαρύνουμε λίγο το θέμα και να το δούμε μέσα από την Αριστοτελική φιλοσοφία, νομίζω ότι και εκεί θα βρούμε κάπου τους εαυτούς μας. Η «θεωρία της μεσότητας» κατά τον Αριστοτέλη οδηγεί τον άνθρωπο στον ενάρετο βίο και στο ευ ζην. Η μεσότητα, λέει, είναι η αρετή που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο άκρα, την έλλειψη από την μια μεριά και την υπερβολή από την άλλη. Και γω σας ρωτώ, υπάρχει κανένας άνθρωπος εδώ μέσα που να του αρέσει να μένει στα άκρα και όχι στη μέση; Δεν νομίζω. Άρα και κατά τον Αριστοτέλη είμαστε σε σωστό δρόμο. Τι άλλο θέλουμε;

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Φοιτητών

Φρίντα Δημουλή 

Related Posts