ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ (20 ΦΕΒ. 2023)

Τη Δευτέρα 20-2-2023 μέλη του πανεπιστημίου μας επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, που εδρεύει μαζί με το Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο στον Βαρνάβα Αττικής.

 

 

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, καθώς απολαύσαμε με πλήρη ξενάγηση μια τεράστια συλλογή παραδοσιακών κεντημένων ψωμιών, καθώς και μία παραδοσιακή κατοικία του περασμένου αιώνα.

Δεκάδες εντυπωσιακότατα εκθέματα έχουν αποτυπωμένα πάνω σε ένα καρβέλι ψωμί ή μία κουλούρα με εξαιρετικά περίτεχνο τρόπο όλα τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας. Επίσης με απόλυτη πιστότητα αναπαρίστανται όλοι οι χώροι ενός οργανωμένου σπιτιού παλαιότερης εποχής, με όλα τα οικιακά σκεύη, τις φορεσιές, τον αργαλειό, τα υφαντά, τα κεντήματα κ.α.

Για όσους  επισκέπτες γνωρίζουν κάποια πράγματα ξυπνά αναμνήσεις και γλυκές νοσταλγίες. Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ένα τοπόσημο μάθησης.

Οι πολύ ευγενικοί οικοδεσπότες κ. Κατσίφης και κα Μηλέα, η οποία και μας έκανε μία καταπληκτική ξενάγηση, μεταδίδουν με πολλή αγάπη τις αστείρευτες γνώσεις τους για τη λαϊκή μας παράδοση. Ακόμα, προσφέρουν ολιγόλεπτη εκμάθηση κεντήματος ψωμιού, αλλά και ροφήματα με διάφορα βότανα του Βαρνάβα, καφέ, ζυμωτό ψωμάκι και άλλα φιλέματα.

Είναι ένα μουσείο που έμπρακτα πασχίζει για την ανάδειξη και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αναπτύσσοντας δράσεις και συνεργασίες και έξω από τα σύνορά μας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Φ.Δ.

Related Posts