ΕΡΑΣΜΙΑ-ΛΟΥΪΖΑ(ΕΡΗ) ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΜ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ

Ομότιμη καθηγήτρια Nεοελληνικής Φιλολογίας, του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφυπηρέτησε το 2016, ως Πρόεδρος του Τμήματος για δύο θητείες, μετά από 44 χρόνια εργασίας στο ΕΚΠΑ.

Τα ερευνητικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα εκτείνονται στην ελληνική ποίηση, πεζογραφία και κριτική του 19ου και του 20ού αι. στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, με έμφαση στη λογοτεχνία της Επτανήσου και στη μεταπολεμική πεζογραφία. Aσχολείται ακόμη συστηματικά με την πεζογραφία με θέμα τη Μικρά Ασία, με ζητήματα εκδοτικής νεοελληνικών κειμένων και με την έρευνα και μελέτη του ημερήσιου και περιοδικού τύπου. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας και Πρόεδρος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών.

Διευθύνει μαζί με τον Χρίστο Αλεξίου το περιοδικό Θέματα Λογοτεχνίας.

Στα ένδεκα βιβλία της περιλαμβάνονται: η Bιβλιογραφία μεταφράσεων νεοελληνικής λογοτεχνίας, (1986), η μονογραφία: Παναγιώτης Πανάς (1832 – 1896). Ένας ριζοσπάστης ρομαντικός (διδακτορική διατριβή, 1987), η συναγωγή μελετών της: Προτάσεις Aνάγνωσης για την πεζογραφία μιας εποχής (Mήτσος Aλεξανδρόπουλος, Σπύρος Πλασκοβίτης, Aντρέας Φραγκιάς, Mάριος Xάκκας, Δημήτρης Xατζής) (2001) και η μελέτη Η νεοελληνική ποίηση και το Εικοσιένα. Διάλογος με την Ιστορία, στη σειρά «Ιστορική Βιβλιοθήκη του 1821», του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2022),

οι φιλολογικές εκδόσεις με εισαγωγή, επιμέλεια κειμένου και σχόλια: Kωσταντίνος Xατζόπουλος, Tα διηγήματα (1989), Iωάννης Πολέμης, Eπιλογή ποιημάτων (2005), Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Η τιμή και το χρήμα, όπου η εκτενής μελέτη της: Οι ερωτευμένες ηρωίδες του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και οι λογοτεχνικές αδελφές τους: παραλλαγές μιας τυπολογίας (2019)

και οι φιλολογικές εκδόσεις ανέκδοτων έργων με εισαγωγή και σχόλια: Γιάννης Mπεράτης, Ένας Σωσίας. Tα σπαράγματα ενός χαμένου βιβλίου (2001), Διδώ Σωτηρίου, Tυχαίο συναπάντημα και άλλες ιστορίες (2004), Διδώ Σωτηρίου, Τα παιδιά του Σπάρτακου (2011) και Γιάννης Μπεράτης, Ο μαύρος φάκελος (2015).

Προετοιμάζει δύο βιβλία για τον Ν. Καζαντζάκη και τον Α. Παπαδιαμάντη,

Έχει ετοιμάσει επίσης τρία προγράμματα διαδικτυακής διά βίου επιμόρφωσης για το e-learning του ΕΚΠΑ.

Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο, τη Γεωργία και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 180 άρθρα και μελετήματα.

Related Posts