Ένα πούλμαν γεμάτο με μέλη μας, αλλά και άλλα με δικά τους αυτοκίνητα, σπεύσαμε στις 6 Απριλίου 2025 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να απολαύσουμε την εκπληκτική όπερα του Ντονιτσέτι ‘’Λουτσία ντι Λαμμερμούρ’’. Τα εισιτήρια είχαν κλειστεί μήνες πριν, αφού υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ήταν ένα σημαντικό γεγονός για τα πολιτιστικά δρώμενα της χρονιάς.
Το έργο ήταν μια συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου και σκηνοθέτιδα την καταξιωμένη, αλλά και ανατρεπτική, Κέϊτι Μίτσελ της Βρετανίας. Τον ρόλο της Λουτσία ερμήνευσε μοναδικά η διάσημη σοπράνο Τζέσικα Πρατ, μια Βρετανίδα μεγαλωμένη στην Αυστραλία, που έχει εμφανιστεί στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Τον εραστή Εντγκάρντο υποδύθηκε ο κορυφαίος Ισπανός τενόρος Ισμαέλ Τζόρντι, ο οποίος καθήλωσε επίσης το κοινό. Τη μουσική διεύθυνση είχε ο σπουδαίος Λουκάς Καρυτινός. Αρκετοί άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες της όπερας συμπλήρωναν την εξαιρετική διανομή των ρόλων. Τα σκηνικά και τα κοστούμια πολύ υψηλής αισθητικής απέδιδαν υποδειγματικά την εικόνα και την ατμόσφαιρα της εποχής.
Η διασκευή του έργου ήταν αρκετά διαφορετική από τις παραδοσιακές ρομαντικές αποδόσεις της όπερας, καθώς η τολμηρή σκηνοθέτις Κέϊτι Μίτσελ επικεντρώνεται περισσότερο στην καταπίεση των γυναικών του 19ου αιώνα μέσα στις αυστηρές κοινωνικές δομές της εποχές. Ο αδελφός της κεντρικής ηρωΐδας Ενρίκο, που τον υποδύεται θαυμάσια ο βαρύτονος της ΕΛΣ Διονύσης Σούρμπης, εκφράζει απόλυτα το καταπιεστικό και επιβλητικό πρότυπο του ανδροκρατούμενου τότε κόσμου. Η Λουτσία υπό το βάρος της καταπίεσης και του τρελού έρωτα για τον αγαπημένο της, χάνει τα λογικά της, σκοτώνει τον σύζυγο που της έδωσαν με το ζόρι, καταρρέει και λίγο αργότερα αυτοκτονεί. Ο εξίσου ερωτευμένος Εντγκάρντο, όταν πληροφορείται πώς έχουν τα γεγονότα, την ακολουθεί στην αυτοκτονία ελπίζοντας σε μια ένωση στον ουρανό.
Η αίθουσα της ΕΛΣ ήταν κατάμεστη και το κοινό αποθέωσε τους καλλιτέχνες.
Κατά την επιστροφή μας, που συνηθίζουμε να κάνουμε τις κριτικές μας, η παραγωγή χαρακτηρίστηκε από όλους μας ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Είναι βασισμένη στο πολύ δημοφιλές μυθιστόρημα του 19ου αιώνα ‘’Η Νύφη των Λαμμερμούρ’’ του σερ Γουόλτερ Σκοτ. Ωστόσο υπήρξαν και κάποιες φωνές, όπως της γράφουσας, που βρήκαν την προσέγγιση της σκηνοθέτιδος να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα του έργου περισσότερο απ’ όσο θα ήθελαν για ένα ιστορικό μελόδραμα.
Φ.Δ.