ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΡΟΔΟ-ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ (5-8 Ιουν. 2023)

Την τελική τους εκδρομή για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 πραγματοποίησαν σπουδαστές του Πανεπιστημίου μας από 5-8 Ιουν. 2023 στα πανέμορφα ακριτικά νησιά μας Ρόδο-Καστελλόριζο.

Η επιλογή αυτών των νησιών ήταν εμμονικός στόχος αρκετών σπουδαστών μας τόσο για την ομορφιά τους όσο και κυρίως για την ακριτική τους θέση. Ειδικότερα το Καστελλόριζο ήταν ο κατ’ εξοχήν θελκτικός προορισμός, γι αυτό και ακολούθησαν μέλη που κατ’ επανάληψη έχουν επισκεφτεί τη Ρόδο.

Τι να πρωτοπεί κανείς για τις μοναδικές ομορφιές της Ρόδου, γνωστές σε όλη την υφήλιο, για τη μακραίωνη ιστορία της, για την εντυπωσιακή τουριστική της ανάπτυξη, αλλά και για την εξαιρετικά σημαντική γεωγραφική της θέση! Είναι ακριβώς αυτή η θέση του νησιού στην ένωση τριών ηπείρων, που την έκανε σταυροδρόμι πολιτισμών, τεχνών, γλωσσών και θρησκειών στο πέρασμα των αιώνων. Και είναι τα ερεθίσματα από τελείως διαφορετικούς κόσμους που συνέβαλαν στη σύνθεση της σημερινής μοναδικής ταυτότητας του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού της χώρας μας, το όνομα του οποίου έχει συσχετιστεί με το ‘’ρόδον’’ ενώ ευρήματά του χρονολογούνται από τη λίθινη εποχή. Σήμερα αναφέρεται ως «νησί των ιπποτών», λόγω του πλήθους των μνημείων που άφησε το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη από την περίοδο που κατείχε το νησί (14ο-16ο αι.).

Κινηθήκαμε στα βόρεια μέρη του νησιού και μπορέσαμε να επισκεφτούμε  μερικά μόνο από τα εμβληματικά αξιοθέατα και θέρετρά του. Ξεκινήσαμε από τον καταπράσινο λόφο στη Φιλέρημο με τον ναό της Παναγίας των Ιπποτών του 14ου αι. και τον δρόμο του Γολγοθά που καταλήγει στον τεράστιο σταυρό  με την υπέροχη θέα. Θαυμάσαμε στη συνέχεια το Αρχαίο Στάδιο και ακούσαμε από την πολύ καλή ξεναγό μας με το όνομα Εμμανουέλα  την ιστορία για την Καλλιπάτειρα και τον Διαγόρα. Ακολούθησε η μαγευτική Παλαιά Πόλη με το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, την οποία επισκεπτόμασταν και κάθε βράδυ όταν γυρνούσαμε από τις ημερήσιες εξορμήσεις μας.

Πήγαμε και στην ενδοχώρα απολαμβάνοντας καταπράσινες διαδρομές με οικοδομήματα σε Αλπικό στυλ και γευματίσαμε στη γραφική Έμπωνα στη βραβευμένη ταβέρνα για την παραδοσιακή της κουζίνα ‘’Ηλίας’’. Σε παρακείμενο οινοποιείο κάναμε τις σχετικές αγορές μας. Όλα αυτά τα απολαύσαμε ταξιδεύοντας στη δυτική πλευρά του νησιού και στους πρόποδες του Αττάβυρου, του ψηλότερου βουνού της Ρόδου και της Δωγεκανήσου με υψόμετρο 1.215 μ.

Η ανατολική πλευρά έχει τη δική της ξεχωριστή ομορφιά με πιο κοσμοπολίτικη όψη. Οι ιαματικές πηγές Θέρμες, 9 μόλις χλμ. από το κέντρο της πόλης, ένας άριστος συνδυασμός φύσης-αρχιτεκτονικής και ιστορίας, το τουριστικό Φαληράκι, ο Αρχάγγελος με την ξακουστή μονή της Παναγιάς της Τσαμπίκας, ο τουριστικός οικισμός Κολύμπια, όπου είχαμε γεύμα στην επίσης βραβευμένη ταβέρνα ‘’Τσαμπίκος’’ και φυσικά η Αιγαιοπελαγίτικη Λίνδος με τα κατάλευκα σπίτια και την επιβλητική Ακρόπολή της, είναι μερικά  πολύ δημοφιλή αξιοθέατα του νησιού που εντυπωσίασαν εξαιρετικά την ομάδα μας.

Λιγοστά μέλη μας προτίμησαν μία μέρα να πάνε στη Σύμη, αφού γνώριζαν αρκετά καλά τη Ρόδο. Όλοι μας όμως επισκεφτήκαμε με μεγάλη χαρά το ακριτικό μας Καστελλόριζο ή επισήμως Μεγίστη και που είναι μια σκέτη ζωγραφιά. Το νησί με μόλις 9 τ. χλμ. έκταση, με πανέμορφα  πολύχρωμα σπίτια σε νεοκλασικό στυλ που αγκαλιάζουν το λιμάνι, με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, την περιζήτητη γεωγραφική θέση και την παγκόσμια προβολή. Το νησί της καρδιάς μας που λατρέψαμε, αλλά και που μας πόνεσε!

Ταξιδεύοντας με καταμαράν από Ρόδο προς Μεγίστη είδαμε στα δεξιά μας τη μακρόστενη νησίδα της Ρω. Όλοι σπεύσαμε να τη φωτογραφήσουμε και να χαιρετίσουμε ευλαβικά την ξακουστή Κυρά της Ρώ, την απλοϊκή Δέσποινα Αχλαδιώτη, την ηρωϊκή Ελληνίδα, τη σπουδαία ακρίτισσα. Σήμερα ένα μικρό απόσπασμα του Ελληνικού Στρατού συνεχίζοντας την παράδοση της αρχόντισσας της Ρω υψώνει καθημερινά εκεί την Ελληνική σημαία.

Και ενώ συνεχίζαμε το ταξίδι μας με μια έκδηλη συγκίνηση και ένα αναπτερωμένο εθνικό φρόνημα, η χαρά μας κόπηκε απότομα καθώς πριν πατήσουμε το πόδι μας στο Καστελλόριζο, λάβαμε ένα μήνυμα στα κινητά μας που έλεγε ‘’Καλώς ήρθατε στην Τουρκία’’!!! Το πανέμορφο πολύχρωμο σκηνικό του Καστελλόριζου που πρόβαλε καθώς πλησιάζαμε στο λιμάνι σκιάστηκε από αυτή την υβριδική απειλή. Εξοργιστήκαμε, αλλά δεν πτοηθήκαμε.

Αρχίσαμε να σεργιανίζουμε ρουφώντας τις ομορφιές του αγαπημένου μας νησιού. Θέλαμε να γνωρίσουμε κάθε γωνιά του. Φθάσαμε στο Αρχαιολογικό του Μουσείο που έχει και λαογραφικά εκθέματα. Ήταν κλειστό!! Ήταν ημέρα Τρίτη, ώρα πρωϊνή, μήνας Ιούνιος! Υπήρχε και ένα άλλο ιδιωτικό μουσείο μας είπαν, το ‘’Μουσείο των Γρίφων’’, μοναδικό στην Ελλάδα. Ήταν επίσης κλειστό. Η ξενάγηση-παρουσίαση σε αυτό γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού. Είδαμε μεγάλες εκκλησίες, σπεύσαμε. Όλες κλειστές, και η Μητροπολιτική των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης!!! Δίπλα της είναι η Σαντραπεία Σχολή, ένα ξεχωριστό κτήριο του νησιού, η αρχιτεκτονική του οποίου βασίστηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μια εκπαιδευτικός βγήκε και μας είπε να απομακρυνθούμε, γιατί μέσα τα παιδιά έδιναν εξετάσεις. Ήταν η μόνη την οποία κατανοήσαμε.

Κάποιος θεσμικός παράγοντας που καταφέραμε να προσεγγίσουμε και στον οποίο εκφράσαμε τα παράπονά μας, πολύ ευγενικά ζήτησε συγγνώμην για την απογοήτευσή μας και ανέφερε ότι προσπαθούν να επιλύσουν κάποια θέματα με τη Μητρόπολη!! Εμείς το μόνο που γνωρίζουμε για το θέμα είναι ότι η Ιερά Μητρόπολη Καστελλορίζου και άλλων μικρών νησιών υπάγεται απευθείας στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Και φυσικά ούτε καμία δικαιοδοσία ούτε πρόθεση έχουμε να ασχοληθούμε με τις διοικητικές αρχές του τόπου. Απλοί σκεπτόμενοι πολίτες είμαστε με εθνική συνείδηση και μέλη ενός πνευματικού σωματείου. Ως τέτοιοι κρίνουμε ότι έχουμε το δικαίωμα και το χρέος θα λέγαμε, να φωτίζουμε θέματα με ευρύτερη απήχηση που υποπίπτουν στην αντίληψή μας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αφορούν ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας. Εξάλλου, υπήρξαν και άλλοι επαγγελματίες της Ρόδου που μας παρότρυναν να γράψουμε και να αναδείξουμε όπου μπορούμε προβλήματά τους. ‘’Μη νοιάζεστε ότι μας θίγετε, να σκέφτεστε ότι μας βοηθάτε’’, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πάντως, το κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στα ανατολικά του λιμανιού του νησιού με την πανοραμική θέα, η Γαλάζια Σπηλιά από τα κορυφαία αξιοθέατα του νησιού επισκέψιμη με βάρκα, τα ταβερνάκια και τα τουριστικά καταστήματα ήταν όλα ανοιχτά για τους πολλούς τουρίστες που βρισκόμασταν στο νησί.

Ήταν μια ακόμα αξέχαστη εκδρομή σε παραμεθόρια περιοχή της χώρας μας, που εντάσσεται στις επιλεγμένες πολιτιστικές μας εκδηλώσεις.

Η Πρόεδρος των Φοιτητών

Φρίντα Δημουλή

π. Πολιτική Αναλύτρια

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΡΟΔΟ-ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ (5-8 Ιουν. 2023)

Related Posts