ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΥΜΗΣ (6 Σεπ. 2017)

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, μέλη του πανεπιστημίου μας αλλά και μερικοί φίλοι αυτού πραγματοποίησαν μονοήμερη εκδρομή στην Κύμη Ευβοίας. Αφορμή αποτέλεσε πρόσκληση του καταξιωμένου γλύπτη κ. Γ. Καλακαλλά, που περιλαμβανόταν στο διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου μας το παρελθόν έτος, για Έκθεση Ζωγραφικής- Γλυπτικής που διοργάνωσε ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης.

Συγκινητική ήταν η υποδοχή τους στην Κύμη από τον συμφοιτητή τους κ. Γιώργο Κύτρο, που τους περίμενε με έναν δίσκο με γευστικά αποξηραμένα σύκα από την γενέτειρά του, το ημιορεινό χωριό Βίταλα, που θεωρούνται τα καλύτερα της περιοχής.

Οι σπουδαστές μας επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης και απήλαυσαν τα έργα που εξέθεταν εκεί η ζωγράφος Θεανώ Γκίκα (σύζυγος) και οι Γλύπτες Γιώργος και Ανδρέας (γιός) Καλακαλλάς. Εν συνεχεία ξεναγήθηκαν στο Μουσείο με την πλούσια συλλογή αντικειμένων και ταξίδεψαν πίσω στον χρόνο μέσα από τα πανέμορφα παραδοσιακά εκθέματά του.

Η περιήγηση στην πόλη με την πανοραμική θέα έδωσε την εξήγηση του επιτυχημένου χαρακτηρισμού της ως ’ Μπαλκόνι του Αιγαίου’’. Το σπίτι όπου έζησε ο διάσημος γιατρός- ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου (PapTest), καθώς και η προτομή του στην κεντρική πλατεία, αλλά και το πανέμορφο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 4 χιλιόμετρα μακρύτερα, ήταν μερικά από τα σημεία στα οποία έκαναν στάση οι εκδρομείς μας. Καθ’ οδόν προς το μοναστήρι τράβηξε την προσοχή τους με συγκίνηση ο ανδριάντας του Κυμαίου Ταγματάρχη του ελληνικού στρατού και ελευθερωτή της πόλης των Ιωαννίνων Ιωάννη Βελισσαρίου (21 Φε. 2013), καθώς και το μνημείο των δύο πεσόντων αεροπόρων μας, Σκούρα και Κακαμπάκο, που χάθηκαν κατά την μοιραία πτώση μαχητικού Απάτσι το 2008.

Απολαυστικό ήταν το γεύμα στην παραλία σε ταβέρνα πάνω στο κύμα και σε ότι αφορά τις αγορές, τιμήθηκε δεόντως ο παραδοσιακός μπακλαβάς με τα αγνά υλικά, που αγόρασαν οι περισσότεροι.

 

Related Posts