ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ-ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ (23 ΜΑΡ.2024)

Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 και στο πλαίσιο των εορτασμών της Εθνικής μας Επετείου από τον Δήμο μας έγινε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ, Παπαφλέσσα 17. Την διοργάνωση είχε το Πανεπιστήμιό μας με κεντρικό θέμα: «Ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός». Την επιμέλεια-παρουσίαση είχε η Πρόεδρος των φοιτητών κ. Φ. Δημουλή και η Ζακυνθινή εκπαιδευτικός μέλος του Πανεπιστημίου κ. Α. Καψαμπέλη-Χαραλαμποπούλου, η οποία ήταν και η ψυχή της εκδήλωσης. Την γενική εποπτεία είχε η Κοσμήτωρ του Πανεπιστημίου, Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ κ. Στέλλα Πριόβολου. Την πλαισίωσαν Ζακυνθινοί και Κεφαλλονίτες κανταδόροι, καθώς και η Χορωδία μας.

Παρέστησαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μυλωνάκης, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο Αντιδήμαρχος Προσχολικής Αγωγής, Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης κ. Κωνσταντίνος Γουργούλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Βιβλιοθήκης και Προώθησης Δημιουργικότητας κ. Παναγιώτης Ξενάκης, ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Ζωοφιλίας κ. Δημήτρης Καράντζαλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ελένη Σταματάκη και κ. Βασίλειος Σάρκουλας, οι καθηγητές μας, ο Χειρουργός Υποστράτηγος (ΥΙ) κ. Γεώργιος Γκόνης και η Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Δντρια 3ου ΓΕ.Λ Αγ. Παρασκευής κ. Δέσποινα Δούκα και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση είχε κατά γενική ομολογία πολύ μεγάλη επιτυχία, διεγείροντας τον εθνικό παλμό των παρισταμένων, οι οποίοι ξεσπούσαν συχνά σε έντονα χειροκροτήματα και αποχώρησαν συγκινημένοι, εκφράζοντας πολλές ευχαριστίες.

Ακολουθούν το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης και οι ομιλίες της Προέδρου των φοιτητών και της κ. Κοσμήτορος.

 

 

Ομιλία της Προέδρου των Φοιτητών

Αξιότιμοι κ. Δήμαρχε, κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, κα Κοσμήτορα, κύριοι Καθηγητές, αγαπητοί συντοπίτες και όσοι άλλοι μας τιμάται σήμερα, εκ μέρους των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας σας ευχαριστούμε για την πολύ μεγάλη ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να αποχωρήσετε από αυτή την αίθουσα ευχαριστημένοι και με την ψυχική ανάταση που στοχεύουμε να μοχλεύσουμε εν όψει της Εθνική μας Επετείου.

Εγώ δεν πρέπει να δαπανήσω χρόνο. Θα σας συστήσω απλώς την ψυχή της σημερινής εκδήλωσης και εκείνη στη συνέχεια θα σας παρουσιάσει τα υπόλοιπα πρόσωπα. Είναι η Ζακυνθινή εκπαιδευτικός, φίλη και φοιτήτρια του Πανεπιστημίου μας κ. Αμαλία Καψαμπέλη-Χαραλαμποπούλου. Είναι αυτή που μου έκανε την πρόταση, εγώ με τη σειρά μου τη μετέφερα στην Κοσμήτορά μας και σήμερα βρισκόμαστε στην υλοποίησή της. Είναι δικό της το κείμενο και η επιλογή του οπτικο-ακουστικού υλικού που θα δείτε.

Βέβαια η όλη εκδήλωση είναι συλλογική προσπάθεια και υποστηρίζεται από μερικές κυρίες, έναν γλυκύτατο και ικανό νεαρό φοιτητή τον Βαγγέλη Καφετζή που κάνει χρέη ηχολήπτη, τους μουσικούς κανταδόρους που ήδη ακούσατε, αλλά και την χορωδία του Πανεπιστημίου μας που θα ακούσετε. Πάνω από όλους αυτούς όμως βρίσκεται η άξια Κοσμήτοράς μας κ. Στέλλα Πριόβολου, η οποία μας καθοδηγεί, μας εμπιστεύεται, μας στηρίζει και μας τονώνει. Και ακόμα πιο πάνω βρίσκεται η νέα ηγεσία του Δήμου μας, με την οποία συνεχίζουμε την ίδια αγαστή συνεργασία που είχαμε και με την προηγούμενη. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχό μας κ. Γιάννη Μυλωνάκη για τη στήριξη αυτής της εκδήλωσης, αλλά και γενικότερα για το ενδιαφέρον του να πετύχουμε τους υψηλούς στόχους που έχουμε θέσει για το Πανεπιστήμιό μας. Το ίδιο ισχύει και για τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Γουργούλη, με τον οποίο συνεργαζόμαστε πιο στενά στα πλαίσια της δραστηριότητάς μας.

Κλείνοντας, θέλουμε να λάβετε οπ’ όψιν σας για την κρίση σας, ότι η εκδήλωση αυτή γίνεται κυρίως από γυναίκες εθελόντριες που δεν γνωρίζουμε πολλά από θέατρο και μουσική, αγαπάμε όμως πολύ την ποίηση, τα γράμματα, τις τέχνες, την ιστορία μας και πάνω απ’ όλα την Πατρίδα μας. Για το χρέος μας απέναντί της ως Πανεπιστήμιο διοργανώσαμε αυτή την εκδήλωση με την ευκαιρία της Εθνικής μας Επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821.

Η Πρόεδρος των Φοιτητών

Φρίντα Δημουλή

π. Πολιτική Αναλύτρια

 

Ομιλία της κ. Κοσμήτορος

Η επέτειος της  25ης Μαρτίου 1821 αποτελεί διπλό εορτασμό για τους Έλληνες, θρησκευτικό  και εθνικό.

Το 1821 δεν είναι μόνο μια πολύτιμη παρακαταθήκη υποδειγμάτων  ηρωικής συμπεριφοράς για τους επερχόμενους, αλλά η αφετηρία του έθνους –κράτους, η έναρξη της ιστορίας του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η ελληνική επανάσταση έχει δύναμη και σημασία για την ευρωπαϊκή ιστορία. Οι Έλληνες κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή την επανάστασή τους για δέκα χρόνια και ενεθάρρυναν έτσι και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς.

Η επέτειος του 1821 είναι , εξάλλου, μια ευκαιρία για αυτογνωσία και αυτοκριτική, είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην πολύτιμη παρακαταθήκη των προγόνων μας. Στον αγώνα για την ελευθερία είμαστε «εμείς» ΟΧΙ το «εγώ», μας δίδαξε ο Μακρυγιάννης, και η επανάσταση των Ελλήνων ήταν ακριβώς μήνυμα ελευθερίας και αλληλεγγύης.  Είθε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και  το μήνυμα αυτό της Επανάστασης να οδηγούν τα βήματά μας στο παρόν και το μέλλον.

Σήμερα γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου ο Δήμος Αγ.Παρασκευής με το Λαϊκό Πανεπιστήμιό του, και ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο κ.Γιάννη Μυλωνάκη και τον Αντιδήμαρχο Προσχολικής Αγωγής, Παιδείας και Διά βίου εκπαίδευσης κ.Κων.Γουργούλη για την όμορφη  συνεργασία μας και τη στήριξη της σημερινής εκδήλωσης. Οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου μας είναι γνωστές για την δραστηριότητα και τον νεανικό παλμό τους. Οι εκδηλώσεις τους στηρίζονται σε πρωτότυπες ιδέες, όπως πρόσφατα παρακολουθήσατε την ομάδα της χορωδίας να παρουσιάζει τα τραγούδια, που έχουν ακουστεί στον ελληνικό κινηματογράφο.

Στη σημερινή εκδήλωση για να τιμήσουν τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία το’21, επέλεξαν να αφιερώσουν ένα κείμενο στον υμνητή της ελευθερίας , τον εθνικό μας ποιητή Δ.Σολωμό, που έλεγε χαρακτηριστικά: «μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα». Έγραψε τον εθνικό μας ύμνο στη Ζάκυνθο, και συγκεκριμένα στον λόφο του Στράνη, έχοντας απέναντί του τους πολιορκημένους του Μεσολογγίου και ακούγοντας κανονιοβολισμούς , κατάφερε να γράψει ιστορία μέσα από την ποίηση. Ο Σολωμός έγραψε στον φίλο του Γεώργιο Δε Ρώσση : «Δεν θέλω να περάσει κανενός από το μυαλό, πως την ώρα που νικούν οι δικοί μας στον Μαραθώνα, εγώ κάθομαι και τραγουδώ για ένα βοσκόπουλο( εννοεί το ποίημά του «ο θάνατος του βοσκού»).

Το κείμενο, που θα παρακολουθήσετε, είναι  της εκπαιδευτικού-μέλους του Δ.Λ.Π.Α.Π. κ. Αμαλίας Καψαμπέλη-Χαραλαμποπούλου, με θέμα τη ζωή και το έργο του ποιητή. Η συγγραφέας του κειμένου είχε στο πλευρό της τις εκλεκτές συμφοιτήτριές της, και  την ακαταπόνητη Πρόεδρο των φοιτητών κ.Φρίντα Δημουλή, που εργάστηκε με πάθος γι’ αυτή την εκδήλωση, που θα πλαισιώσουν η χορωδία του Πανεπιστημίου μας και κανταδόροι Ζακυνθινοί και Κεφαλλονίτες, και τους ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά τους.

Ας απολαύσουμε, λοιπόν, το έργο του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ. Παρασκευής. Χρόνια πολλά, και ευχαριστώ θερμά όλους εσάς που τιμάτε την εκδήλωσή μας με την παρουσία σας.

Η Κοσμήτωρ

Στέλλα Πριόβολου

Ομ. καθηγήτρια Φιλοσοφικής,

πρόεδρος Σώματος Ομ. Καθηγητών ΕΚΠΑ,

Κοσμήτωρ Δ.Λ.Π.Α.Π.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ-ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ (23 ΜΑΡ.2024)

Related Posts