ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Ο ιατρός Δημήτριος Καραμπερόπουλος γεννήθηκε στο Βελεστίνο όπου έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Ασκεί την Παιδιατρική στην Κηφισιά Αττικής και με την φαρμακοποιό σύζυγο του, Βασιλική Κωσταρέλου, απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Ασχολείται με την Ιστορία της Ιατρικής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και τους ιατρούς της αρχαιότητας Ιπποκράτη και Γαληνό, δημοσιεύοντας αρκετές μελέτες. Ανακηρύχθηκε με άριστα διδάκτωρ Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μια πολυσέλιδη μελέτη για τα έντυπα ελληνικά ιατρικά βιβλία της προεπαναστατικής περιόδου.

Είναι πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα και έχει διοργανώσει 7 Διεθνή Συνέδρια για τον Ρήγα Βελεστινλή και τη γενέτειρά του, εκδίδοντας και τα Πρακτικά τους.  Το 8ο Διεθνές Συνέδριο διοργανώνει στις 5-7 Μαϊου 2023.

Εξέδωσε την  αυθεντική για πρώτη φορά «Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα Βελεστινλή με ευρετήρια και σχόλια, καθώς και τα  ολοκληρωμένα μετά 210 χρόνια ΑΠΑΝΤΑ τα έργα του Ρήγα και σε ψηφιακό δίσκο το 2007.

Έχει εκδώσει το Σύνταγμα του Ρήγα σε 10 γλώσσες: Βουλγαρικά, Ρουμανικά, Σερβικά. Αλβανικά, Ρωσικά, Ιταλικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Αντίτυπα αυτών έχουν αποσταλεί σε 1000 περίπου Εθνικές και Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες 150 κρατών του κόσμου.

Έχει παρουσιάσει τις τρεις σημαντικότερες έρευνες των τελευταίων δεκαετιών για τον Ρήγα Βελεστινλή:

α) Ένα πρότυπο του βιβλίου του Ρήγα «Φυσικής απάνθισμα» είναι η Γαλλική Εγκυκλοπαίδεια των Ντιντερώ και Νταλαμπέρ,

β) Τα πρότυπα της «Χάρτας της Ελλάδος» είναι ο χάρτης της αρχαίας Ελλάδος του Ντελίλ και του Ζανόνι.

γ) Ο Ρήγας είναι ο μεταφραστής των «Ολυμπίων» του Μεταστάσιο και όχι κάποιος φίλος του, όπως έχει υποστηριχθεί.

Έχει γράψει για τον Ρήγα Βελεστινλή αρκετές μονογραφίες καθώς και μελέτες σε τόμους Πρακτικών Συνεδρίων και επιστημονικά περιοδικά με τις οποίες ξεδιάλυνε πολλά σχετικά θέματα για την ζωή και το έργο του Ρήγα.

Εκτενέστερα μπορεί να δει κανείς στον ιστότοπο www.rhigassociety.gr

Related Posts