ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΡ. ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ- ΟΘΩΜΑΝΟΛΟΓΟΣ

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, γεννημένος το 1964, είναι ταπεινής καταγωγής αυτοδημιούργητος, Πειραιώτης , παιδί δημοτικών υπαλλήλων και εγγόνι χαροκαμένων αγροτών από τα Καλάβρυτα ( Ολοκαύτωμα 13.12.1943) .

Δημοτικό Σχολείο: Ράλλειος Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιώς

Γυμνάσιο: Β’ Αρρένων Πειραιώς

Λύκειο: Α’ Μικτό Πειραιά.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και στο Universita degli studi di Genova. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά και τούρκικα.

Eργάσθηκε ως δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, κυρίως ασχολούμενος με εμπορικά – ναυτιλιακά θέματα, καθώς και δημοσίων συμβάσεων.

Από το Νοέμβριο του 2013 είναι μέλος του Δ.Σ της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων / Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ και ήδη Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων / Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ μετά τη συνένωση με την Αρχή Ελέγχου Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

Σήμερα είναι σε αναστολή δικηγορίας λόγω της Θεσμικής θέσεώς του στην Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ.

Υπήρξε για 2 θητείες εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ένωση Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE – Βρυξέλλες) στο διάστημα 2008-2013.

Υπήρξε μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, καθώς και του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δ.Σ.Π.

Είναι Διαμεσολαβητής εκπαιδευθείς στο Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιά.

Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα με άριστα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (τμήμα κοινωνιολογίας της ιστορίας), ασχολούμενος κυρίως με την οθωμανική περίοδο, όπου και δίδαξε για αρκετά χρόνια.

Σήμερα είναι άμισθος συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών μελετών του Πανεπιστημίου Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ.) ασχολούμενος με τη σύγχρονη Τουρκία.

Σπούδασε Βυζαντινή μουσική και παραδοσιακούς χορούς στον Πειραϊκό Σύνδεσμο και είναι αριστούχος διπλωματούχος μαϊστωρ – μουσικολόγος με έμφαση στην παραδοσιακή μουσική, με πάμπολλες συναυλίες και μουσικές παραγωγές CD. Ήταν υπεύθυνος των Πολιτιστικών του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, του περιοδικού ‘’Δικηγορική Επικαιρότητα’’ και μαέστρος της Χορωδίας των Δικηγόρων Πειραιά με βραβεία και παραγωγή CD.

Έχει το μετάλλιο της Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου Κων/πόλεως , ως μουσικολόγος, για το έργο του “Η συμβολή των Ρωμιών στην Οθωμανική μουσική και πολιτισμό “.

Υπήρξε αθλητής της υδατοσφαίρισης στον Εθνικό Πειραιά και πρώην αντιπρόεδρος Δ.Σ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΦΠΦ , καθώς και αθλητής ιστιοπλοΐας στον Π.Ο.Ι.Α.Θ.

Υπηρέτησε εθελοντικά τη στρατιωτική του θητεία στις ειδικές δυνάμεις (1987-1989).

Είναι συγγραφέας 27 βιβλίων (εκδόσεων Seaburn Νέα Υόρκη Η.Π.Α – των εκδόσεων 24grammata , και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά) πολλών πονημάτων και πλέον των 300 άρθρων ποικίλης θεματολογίας με έντονη κοινωνική παρεμβατική παρουσία στα επιστημονικά και πολιτιστικά δρώμενα.

 

Υπήρξε και παραμένει σε πολλά σωματεία, μέλος και διοικητικό στέλεχος, βραβευμένος από πάμπολλους φορείς, έχει δημοσιεύσει τις απόψεις του σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, με ισχυρή θετική ανταπόκριση από το κοινό.

Είναι απόγονος αγωνιστών και φιλικών του 1821, από τα Καλάβρυτα.

Με τη νομική και λαογραφική συνδρομή του, βοήθησε φορείς, να ενταχθεί η νησιωτική βράκα στην Προεδρική Φρουρά ( μέχρι πρότινος την θεωρούσαν αραβικό ένδυμα, κάτι που καταρρίφθηκε, αφού ήταν Ελληνιστική και βυζαντινό ένδυμα).

Ομοίως, το μπουζούκι και ο ζεϊμπέκικος στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος στην Unesco και βοήθησε στη νομική τεκμηρίωση για τα διπλώματα παραδοσιακών οργάνων από τα Ωδεία με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού. Ενώ επιμελήθηκε μέσω ειδικών τεχνιτών , την αναπαλαίωση του ταμπουρά του Μακρυγιάννη, του Φώτου Τζαβέλλα και του λαούτου του Πλαπούτα .

Related Posts