Δέσποινα Ι. Δούκα

Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ

Η Δέσποινα Ι. Δούκα, Λημνιά στην καταγωγή, έγγαμη και μητέρα δύο τέκνων, είναι αριστούχος πτυχιούχος κλασικής φιλολογίας και διδάκτωρ νεοελληνικής φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

Συνεργάτης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, έχει διδάξει στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, καθώς και σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Hofstra της Νέας Υόρκης. Δημότης της Αγίας Παρασκευής από το 2007, διδάσκει λογοτεχνία στο  Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου μας από το 2014.

Καθηγήτρια φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση εδώ και 20 χρόνια, υπηρετεί από το 2014 στο 2ο Γενικό Λύκειο της περιοχής μας, του οποίου είναι υποδιευθύντρια από το 2015. Μέντωρ φοιτητών στις σχολικές μονάδες και συνεργάτης του Ι.Ε.Π., ασχολείται με καινοτόμες δράσεις και διδακτικές πρακτικές.

Έχει κάνει εισηγήσεις/εκδηλώσεις/βιβλιοπαρουσιάσεις/ραδιοφωνικές εκπομπές/επιμορφώσεις εκπαιδευτικών με θέματα λογοτεχνίας, τοπικής ιστορίας, μυθολογίας, διδακτικής και χρήσης ΤΠΕ στην εκπαίδευση και έχει δημοσιεύσει 30 και πλέον άρθρα με ανάλογο περιεχόμενο σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς/αφιερωματικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων, εφημερίδες κ.λπ.

Έχει συνεργαστεί στη συγγραφή του τόμου: Βιβλιογραφικά Α.Καραντώνη 1, Επικαιρότητα (1988), ενώ το βιβλίο της: Γιάννη Καμπύση, Οχτροί και φίλοι και άλλα διηγήματα, εξεδόθη στη σειρά «Νεοελληνική Βιβλιοθήκη» του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1997). Θέμα τής υπό δημοσίευση διδακτορικής της διατριβής είναι η επιστολογραφία γενικά και ειδικότερα αυτή του Γιώργου Σεφέρη, καθώς και η αλληλογραφία του Νομπελίστα ποιητή με τον Ευάγγελο Λουίζο.

Print Friendly, PDF & Email