ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Α., ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Ο Αντιπτέραρχος ε.α. Γεώργιος Οικονόμου γεννήθηκε στην Άρτα την 3 Ιουνίου 1960.

Φοίτησε στη Σχολή Μηχανικών (ΣΜΑ) της Σχολής Ικάρων και απεφοίτησε πρωτεύσας ως Αρχηγός τάξεως το 1982, ως Ανθυποσμηναγός. Επίσης, φοίτησε σε Σχολεία και Σχολές της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ως Μηχανικός Αεροπορικών Εγκαταστάσεων υπηρέτησε σε Σμηναρχίες και Πτέρυγες της Πολεμικής Αεροπορίας σε καίριες θέσεις μεταξύ των οποίων ως Διευθυντής Κατασκευών της Μονάδας Αεροπορικών Κατασκευών, Διευθυντής Υποστήριξης της Αεροπορικής Βάσης Ελληνικού και Προϊστάμενος της 2ης Υπηρεσίας Επίβλεψης και Κατασκευής Έργων. Επίσης υπηρέτησε επί εξαετία στις πλέον κρίσιμες επιτελικές θέσεις της ειδικότητάς του ως Διευθυντής Υποδομών του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ως μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου Έργων Αεροπορίας και του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου είχε την ευθύνη, στο ανώτατο επίπεδο, για τη σχεδίαση, τον προγραμματισμό, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση των πάσης φύσεως υποδομών της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημαντική είναι η εμπειρία του σε σύνθετες κατασκευές και στην μελέτη και διαχείριση υποδομών Πολιτικής Προστασίας.

Ως αρμόδιος Διευθυντής συμμετείχε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κοινό Συντονιστικό Όργανο  ΠΑ και ΥΠΑ και χειρίσθηκε σημαντικά θέματα στα αεροδρόμια κοινής χρήσης. Επίσης συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ στις επιτροπές για την επίλυση θεμάτων της σύμβασης παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Ως υψηλόβαθμο στέλεχος του επιτελικού φορέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επί υπουργείας Ευάγγελου Μεϊμαράκη μερίμνησε για την ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΘΑ και ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού στους τομείς υποδομών, περιβάλλοντος και ενέργειας για την υλοποίηση ενός ευρέως φάσματος δράσεων, με έμφαση στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και  την εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπήρξε ο βασικός συντελεστής έκδοσης της Πράσινης Βίβλου του ΥΠΕΘΑ, η οποία βραβεύθηκε αργότερα από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν αρμόδιος για τη μελέτη, την υποβολή εισηγήσεων και την υλοποίηση αποφάσεων επί θεμάτων διαχείρισης πόρων, υποδομών και περιβάλλοντος με εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Με την ιδιότητά του ως αναπληρωτής Υπουργού Εθνικής Άμυνας στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας(ΟΡΣΑ) συνέβαλε στην ένταξη καίριων υποδομών εθνικής άμυνας στα χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά σχέδια της Περιφέρειας Αττικής και στην προστασία υφισταμένων εγκαταστάσεων μεταξύ των οποίων και την κήρυξη τριών ιστορικών υποστέγων αεροσκαφών στην Αεροπoρική Βάση Ελληνικού ως διατηρητέων μνημείων για το οποίο τιμήθηκε με Εύφημο Μνεία.

Εκπροσώπησε το ΓΕΕΘΑ σε διεθνείς οργανισμούς και επιτροπές υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχε ως εκπρόσωπος στις τακτικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Πόρων, Πολιτικής και Σχεδιασμού (Resource, Policy and Planning Board – RPPB) του ΝΑΤΟ, όπου ελήφθησαν καίριες αποφάσεις για την έγκριση και χρηματοδότηση κρίσιμων συμμαχικών υποδομών με παράλληλη κάλυψη ζωτικών εθνικών απαιτήσεων. Επιπλέον, συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια και συμπόσια, ως εκπρόσωπος της χώρας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αποστρατεύθηκε το 2014 με τον βαθμό του Αντιπτεράρχου Μηχανικού και του απενεμήθη ο τίτλος του Επίτιμου Διευθντή Υποδομών του ΓΕΕΘΑ. Για την πολύπλευρη συνεισφορά του τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την απονομή του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικος. Επίσης, του έχει απονεμηθεί πλήθος παρασήμων, μεταλλίων και διαμνημονεύσεων.

Διακρίθηκε, ως πρωταθλητής στίβου, στις κατηγορίες παίδων και εφήβων στο αγώνισμα των 100 μ. και αγωνίσθηκε ως μέλος της Εθνικής Ομάδας Ανδρών και Εφήβων στα 100 μ. και στη σκυταλοδρομία 4 x 100 σε διεθνείς και πανελλήνιους αγώνες. Διετέλεσε επί τριετία Πρόεδρος του αθλητικού σωματείου Καλαθοσφαίρισης Αγίας Παρασκευής.

Τον Μάρτιο του 2018 ίδρυσε την δημοτική παράταξη «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή», η οποία  συμμετείχε για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και παρά την πολυδιάσπαση της κεντροδεξιάς (5 κομμάτια) αναδείχθηκε τρίτη δύναμη με ποσοστό 16,1%. Την περίοδο 2019-2023 εκλέχθηκε μέλος της Γ.Σ. της ΠΕΔΑ(Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) και της Γ.Σ. της ΚΕΔΕ(Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας). Την ίδια περίοδο διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Υποδομών της ΠΕΔΑ και μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και  συμμετείχε με την ιδιότητα αυτή ως εισηγητής σε πολλά Συνέδρια και Ημερίδες.

Είναι κάτοικος του Δήμου Αγίας Παρασκευής από το 1989. Είναι δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αγίας Παρασκευής από το 2019 μέχρι σήμερα και από το 2024 Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής.  Η σύζυγός του Άρτεμις Αλίβερτη είναι χημικός, διδάκτωρ ΕΜΠ, στέλεχος του Γενικού Χημείου του Κράτους, αποσπασμένη στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Έχουν τρία παιδιά, την Καλλιόπη, το Μιχάλη και τον Παναγιώτη.

Related Posts