Στις 12 Μαΐου 2023, στο Auditorium του Γαλλικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ώρα 6.30΄ μ.μ. απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία μετάφρασης από την Εταιρεία Ελλήνων Μεταφραστών Λογοτεχνίας σε συνεργασία με το ίδρυμα ‘’Κώστας & Άρτεμις Κυριαζή’’.
Η ΕΕΜΛ ιδρύθηκε το 1988 με σκοπό την προβολή των ελληνικών γραμμάτων στον έξω κόσμο μέσα σε πνεύμα αμοιβαιότητας με άλλες εθνικές λογοτεχνίες. Πολλοί πνευματικοί άνθρωποι αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια τότε, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο συντοπίτης μας αείμνηστος Κάρολος Μητσάκης, ιδρυτής και πρώτος Κοσμήτωρ του Πανεπιστημίου μας.
Τα βραβεία δίνονται κάθε χρόνο σε διακεκριμένους επιστήμονες, Έλληνες και ξένους, για μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων από και προς την ελληνική γλώσσα. Καθώς επίσης και σε ινστιτούτα, αλλά και πνευματικά ιδρύματα που στηρίζουν και συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους προς αυτή την κατεύθυνση.
Στη φετινή λαμπρή τελετή, δόθηκαν δώδεκα βραβεία σε Έλληνες και ξένους λόγιους ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και κάποιοι που τιμούν ή έχουν τιμήσει το Πανεπιστήμιό μας.
Η σημερινή Κοσμήτωρ, Ομότιμη καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας και πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ κ. Στέλλα Πριόβολου, βραβεύτηκε για τη μετάφραση του μεσαιωνικού έργου του 13ου αιώνα, Carmina Burana- Veris et Amoris. Κατά την προσφώνησή της από τη συντονίστρια της εκδήλωσης, δημοσιογράφο κ. Ματρώνη Δικαιάκου, αναφέρθηκε στον τίτλο της και η ιδιότητά της στο Πανεπιστήμιό μας. Έκλεισε την υπέροχη μικρή ομιλία της, αφιερώνοντας με συγκίνηση το βραβείο της στη μονάκριβη εγγονή της.
Ένας άλλος που επίσης μας έχει τιμήσει στο παρελθόν, ήταν ο καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ και ακαδημαϊκός από το 2022 κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης για το έργο ζωής που εκπόνησε, το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών.
Συγκινημένος παρέλαβε το βραβείο του ο διεθνούς φήμης συνθέτης σύγχρονης μουσικής και καθηγητής κ. Δημήτριος Τερζάκης λέγοντας ‘’Είναι γνωστή η ρήση, ότι δεν μου αρέσουν οι έπαινοι, αλλά χαίρομαι όταν με βραβεύουν. Εγώ είμαι πραγματικά συγκινημένος που αν και ζω 50 χρόνια στο εξωτερικό, η πατρίδα μου με θυμήθηκε και με τιμά’’. Έλαβε το βραβείο ως καλλιτεχνική προσωπικότητα που προβάλλει την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Αν ο διακεκριμένος ομοεθνής μας συνθέτης συγκινήθηκε ο ίδιος, ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν στο κοινό δύο ξένοι διαπρεπείς φιλέλληνες καθηγητές, για το πολύ σπουδαίο έργο τους και για την άριστη εκφορά της ελληνικής γλώσσας στην οποία μίλησαν. Αν έκλεινε κανείς τα μάτια του, με τίποτα δεν διέκρινε την ξενική τους προέλευση.
Ο πρώτος ήταν ο Πολωνός ελληνιστής καθηγητής Παβέου Κρούπκα, ο οποίος βραβεύτηκε για την πολυετή και συνεπή συμβολή του στη διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας στην Πολωνία.
Ο δεύτερος ήταν ό Κεμπεκιανός Ζακ Μπουσάρ, καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας και διευθυντής του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά. Εδώ θα σταθούμε λίγο περισσότερο.
Τον συγκεκριμένο καθηγητή είχαμε γνωρίσει από το 2020 μέσα από ένα πεντάλεπτο βιντεάκι, στο οποίο έδινε μία συνέντευξη στο Hellenic DNA για την ελληνική γλώσσα. Ήταν τόσο δυνατός και επιστημονικά πειστικός ο φιλελληνικός του λόγος, που συγκίνησε την πρόεδρο των φοιτητών μας και το προώθησε σε όλα τα μέλη, σχολιάζοντας ταυτόχρονα και έναν δεύτερο Βρετανό φιλέλληνα, τον Στίβεν Φράϊ. Όταν μέσα στην πρόσκληση, που μας προώθησε η κ. Κοσμήτωρ, είδαμε ότι ανάμεσα σ αυτούς που επρόκειτο να βραβευθούν περιλαμβανόταν και ο κ. Μπουσάρ η έκπληξή μας ήταν και τεράστια και ευχάριστη.
Όπως ήταν φυσικό, στην αίθουσα βραβεύσεων τον προσεγγίσαμε και του εκφράσαμε τη χαρά μας και τη συγκίνησή μας. Του μιλήσαμε και για το βιντεάκι της γνωριμίας μας. Ανταποκρίθηκε και εκείνος ανάλογα και μας είπε ότι με ευχαρίστησή του θα μπορεί να επισκεφτεί το Πανεπιστήμιό μας σε επόμενο ταξίδι του στη χώρα μας, γιατί σε αυτό που είναι τώρα έχει στο πρόγραμμά του να γνωρίσει την Αθήνα στον εγγονό του, ο οποίος τον συνόδευε. Τον συνόδευε επίσης η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Παπαθανασίου, στην οποία μας παρέπεμψε για στοιχεία επικοινωνίας και η οποία επίσης επέδειξε ενδιαφέρον για την επιστημονική δραστηριότητα του Δήμου μας, την οποία δεν γνωρίζει.
Προς έκπληξή μας και πάλι, η προλόγιση του κ. Μπουσάρ ξεκίνησε με το συγκεκριμένο βιντεάκι, το οποίο και επισυνάπτομαι.
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος εκλεκτού κόσμου, καθώς και μέλη του Πανεπιστημίου μας. Η έναρξη έγινε με χαιρετισμό από την πρόεδρο της εταιρείας βραβευμένη συγγραφέα και μεταφράστρια κ. Ελένη Κεκροπούλου και σύντομο ιστορικό της εταιρείας από την επίσης συγγραφέα Γεν, Γραμματέα κ. Σοφία Μωραΐτη. Παριστάμενοι της αίθουσας σχολίασαν ως εξαιρετική την επιλογή των βραβευθέντων. Η όλη ατμόσφαιρα απέπνεε πολιτισμό και επιστημοσύνη. Στο τέλος παρατέθηκε δεξίωση.
Τα μέλη του Πανεπιστημίου μας εκφράζουν και δημόσια τα συγχαρητήριά τους σε όλους τους βραβευμένους, μα ιδιαίτερα στην Κοσμήτορά μας κ. Στέλλα Πριόβολου και γι αυτήν την τιμητική της διάκριση, η οποία έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες που έχουν προηγηθεί. Δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος που ο Φιλολογικός Σύλλογος ‘’Παρνασσός’’ της έκανε τη μέγιστη τιμή να την εκλέξει ομόφωνα τακτικό μέλος του, ως την πρώτη εισελθούσα γυναίκα που κατέκτησε ανδροκρατούμενο κάστρο. Είναι τιμή για το Πανεπιστήμιό μας να την έχουμε κοντά μας.
Η Πρόεδρος των Φοιτητών
Φρίντα Δημουλή
π. Πολιτική Αναλύτρια