ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Λ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΜ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ- ΠΡΟΕΔΡΟΣ Φ.Σ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Ο Β. Λ. Κωνσταντινόπουλος είναι από το 2018 Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Γεννήθηκε στην Πάτρα, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετεκπαιδεύτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή της Κολωνίας, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ (Dr. Phil.). Δίδαξε σε Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Τμήματα Επική Ποίηση, Ιστοριογραφία και Θέματα Δομής και Ύφους του Αρχαίου Ελληνικού Πεζού Λόγου.

Ασχολείται με εκδόσεις και σχόλια αρχαιοελληνικών κειμένων και έχει συγγράψει πλήθος άρθρων και μονογραφιών που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα περιοδικά. Έργα του είναι: «Περικλέους Επιτάφιος Κριτική και Ερμηνευτική Έκδοση», «Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστοριογραφία: Συγκριτική Προσέγγιση των Τριών Ιστορικών της Κλασσικής Περιόδου», «Δομή και Λειτουργία των Κλασσικών Γλωσσών», «Το Ύφος του Αρχαίου Ελληνικού Πεζού Λόγου, Τόμος 1ος Από την εἰρομένην λέξιν στο Λιτό Ύφος, Τόμος 2ος Από τον Γοργία στον Ισαίο», «Τα Αποσπάσματα του Ομηρικού Υπομνήματος του Γραμματικού Ηλιόδωρου», «Το Ομηρικό Λεξικό του Απολλώνιου Σοφιστή» κ.ά, ενώ έχει συμβάλει στη συλλογή και έκδοση των γερμανικών αρχείων της Κατοχής, η οποία και συνεχίζεται.

Πραγματοποίησε πολλά μετεκπαιδευτικά σεμινάρια για τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μεσσηνίας, καθώς και πολλές εκλαϊκευτικές διαλέξεις για το κοινό της Καλαμάτας. Έλαβε μέρος σε πολλά Διεθνή Συνέδρια. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας (2016-2018), ταυτόχρονα τακτικό μέλος της Συγκλήτου και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας, καθώς και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ινστιτούτου Βυζαντινού Πολιτισμού. Υπήρξε εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και Πρόεδρος του Φ. Σ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.

Related Posts