Ανδρέας Ι. Βοσκός

Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Ι. ΒΟΣΚΟΣ, από την Πάνω Ζώτ(κ)εια της Κύπρου, είναι Ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).  Δίδαξε επίσης στα Πανεπιστήμια Λωζάνης, Κρήτης και Κύπρου. Το ερευνητικό, επιστημονικό και διδακτικό του έργο είναι επικεντρωμένο στον ΟΜΗΡΟ και στην Αρχαϊκή Λυρική ποίηση, στην Κριτική του κειμένου, και στη Συγκριτική Φιλολογία, κατά κύριον δε λόγο στην ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης και άλλων Επιτροπών, Αντιπρόεδρος της Εν Αθήναις Ανθρωπιστικής Εταιρείας. Είναι, συν τοις άλλοις, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ελληνική Γλώσσα του Υ.ΠΑΙ.ΠΟ. της Κύπρου, και Εταίρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Ως ενεργό μέλος της Επιτροπής του Ε.Κ.Π.Α. για την Κύπρο συνέβαλε σημαντικά στην οργάνωση δεκάδων Σεμιναρίων Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας στην Αθήνα και Συνεδρίων  ή Συμποσίων στη Λευκωσία, 32 πολυμελών Εκπαιδευτικών εκδρομών στο νησί, 17 Πολιτιστικών Τριημέρων και εκατοντάδων άλλων εκδηλώσεων για την Κύπρο, με σημαντικές σχετικές εκδόσεις. Διετέλεσε συν τοις άλλοις Πρόεδρος της Ενώσεως Κυπρίων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, Γ. Γραμματέας της Πανελλήνιας και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Ταμίας της Επιτροπής για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, Πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κυπρίων Ελλάδος, Μέλος (επί εξαετία) και Συντονιστής (επί τετραετία) της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Ακαδημαϊκών» της Κύπρου και της Παγκόσμιας «Διαπανεπιστημιακής Επιτροπής Έρευνας για την Κύπρο». Το 1955-59 (ως μαθητής) υπηρέτησε στις τάξεις της Α.Ν.Ε. καί της Π.Ε.Κ.Α., το 1964 (ως εθελοντής φοιτητής) και το 1974 στην Κυπριακή Εθνοφρουρά ως Έφεδρος Αξιωματικός. Για το πνευματικό του έργο και την όλη προσφορά του έχει τιμηθεί από το Υ.ΠΑΙ.ΠΟ. της Κύπρου με το βραβείο «ΟΝΗΣΙΛΟΣ», από τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, και από την Ακαδημία Αθηνών για τους 4 τόμους της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας. Είναι επίσης Επίτιμος Δημότης Χίου, και άλλων Δήμων.

Κυριότερα έργα του (πέρα από τα πολυάριθμα και πολυσέλιδα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους):  Μελέαγρος – Αχιλλεύς και Φοίνιξ (Συμβολή εις την έρευναν της ενότητος της Ιλιάδος), 1974 (διδακτορική διατριβή), με Γαλλική μετάφραση: 1997 και 20102 /  Από τη Μετάφραση στο Πρωτότυπο (Συμβολή στην ανανέωση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στη Μέση Εκπαίδευση), Α. Βοσκού – Θ. Παπακωνσταντίνου, 1992 /  Μορφώ παροικήσουσι, 1999 /  Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία, τόμ. 1-4, 1995-2008 (με ηλεκτρονική έκδοση 2010/2012 και ψηφιακή έκδοση 2015.

Related Posts